Među djecom kruže izazovi, roditelje se poziva na oprez

Igrališta, poligone, vožnju biciklom… djeca su već odavno zamijenila igrom i komunikacijom na društvenim mrežama. Digitalni svijet, nekada zvan virtualni, već godinama je dio stvarnog svijeta. I ponašanje u digitalnom svijetu itekako ostavlja posljedice na stvarni svijet, piše Večernji list BiH. Vid zabave ili…

Društvene mreže i internet, uz sve svoje pozitivne strane, kriju i brojne opasnosti, prije svega za djecu i mlade, kojih oni vrlo česti nisu ni svjesni. Uz Facebook i Instagram, dvije platforme koje imaju ogroman broj korisnika, jedna od mreža koja je nedugo nakon osnivanja postala planetarno popularna, posebice kod mlađih generacija, jest TikTok. Ova kineska društvena mreža korisnicima nudi da sami snime i objave video ili pak da gledaju neki od njih. Inače, svaka od društvenih mreža nudi određeni vid zabave, ali nije naodmet dodatni oprez, posebno jer se na gotovo svim mrežama pojavljuju izazovi koji nerijetko završavaju i najgorim, crnim scenarijem.

Podsjetimo, na ovoj društvenoj mreži pojavljivali su se bizarni izazovi poput ravnanja zubi turpijom za nokte, zatim “Blackout Challenge” ili “Zamračenje”, koji je usmrtio desetogodišnjeg dječaka iz Srbije, dok trenutačno kruži novi trend koji bi mogao povećati rizik od raka. Trend koji je postao viralan, a koji je objavila i manekenka iz Los Angelesa, odnosi se na nanošenje kreme za sunčanje, odnosno prirodno konturiranje lica kombiniranjem zaštitnih krema, na što su reagirali i ljekari.

– Neki će reći da ovo ne djeluje, ali uvjerena sam da ako stavite osnovnu kremu za sunčanje SPF 30 i SPF 90 na sva mjesta na koja biste inače stavili highlighter, sunce će konturirati vaše lice – objasnila je manekenka o čemu je riječ. No, NHS navodi da ne postoji “siguran ili zdrav način za postizanje preplanulosti” te da preplanulost ne štiti vašu kožu od štetnih učinaka. Ako ne koristite zaštitni faktor koji vam odgovara i ne pokrivate sve dijelove tijela, mogli biste riskirati opekline od sunca ili dodatno oštetiti kožu.

– UV zrake mogu nanijeti štetu na koži – posebno onima sa svijetlom kožom. To može rezultirati oštećenjem stanica kože, što dovodi do raka kože i predkanceroznih promjena, kao i uticaja na imunitet – upozorila je doktorica. Budite prijatelj djetetu Stručnjaci tvrde da nekontrolisano korištenje društvenih mreža, a posebno TikToka, potencijalno može prouzročiti određenu vrstu psihičkih devijacija, a sve zbog želje da se mladim pratiteljima prikažu u najboljem mogućem svjetlu. Psihologinja Marija Marušić uputila je nedavno apel roditeljima da zabrane mrežu TikTok.

– Molim vas, zabranite djeci pristup aplikacijama poput TikToka! Ne ograničiti, nego zabraniti potpuno i bez oklijevanja! Oni možda nisu kognitivno sposobni razlikovati što je dobro, a što loše i stoga su roditelji i oni koji rade s djecom dužni usmjeravati ih i upozoravati. Među djecom kruže kojekakvi opasni izazovi. Ako vaše dijete koristi internet svakodnevno, dužni ste u svakom trenutku imati lozinku i pristup sadržajima koje gleda. Budi prijatelj svom i svakom djetetu! – naglasila je.