Borci s protesta poručuju: Samo nas na tabutima mogu odnijeti ispred Vlade

Već sedmi dan traju protesti demobiliziranih boraca ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a rješenje i ispunjenje njihovih zahtjeva još uvijek se ne nazire.
Iako su već jednom, krajem prošle sedmice, razgovarali s resornim ministrom Salkom Bukvarevićem, borci nisu uspjeli doći do ispunjenja zahtjeva, zbog čega poručuju da će istrajati u svojim protestima po svaku cijenu.
“Mnogi borci su bolesni i zahvaljujući intervencijama dobrodušnih ljekara uspijevamo da ih spasimo. No, pitanje je do kada će to potrajati i zbog svega toga smo pozvali i visokog predstavnika, i američku ambasadoricu, i druge institucije da dođu i vide ove naše patnje ispred Vlade FBiH”, kazao je za Radiosarajevo.baIbrahim Hasanović, jedan od predstavnika borca na ovim protestima.
On je dodao kako je sramotno da “spavaju pod prozorima Vlade”, a da se još uvijek niko nije potrudio da riješi njihove zahtjeve.
Istaknuo je kako su i strašni higijenski uvjeti među borcima na protestima, te da “Vlada pravi genocid nad demobiliziranim borcima”, jer se ne obazire na njih.
“Loši su higijenski uvjeti, nas je mnogo na veoma malom prostoru. Tu nemamo kupatila, a mnogi borci su već i odranije strašno bolesni te se njihovo stanje pogoršava. Mnogi su završili i u bolnici. Posebno nam je težak ovaj kišni period, te pokušavamo spasiti suhu odjeću”, dodaje Hasanović.
Najveći podršku, kaže Hasanović, pružaju im građani Sarajeva i mediji, koji su konstantno tu uz njih, na čemu su im posebno zahvalni, te da im to ulijeva dodatnu snagu da istraju u svom naumu.
“Mogu nas samo na tabutima odnijeti ispred Vlade FBiH, jer ćemo mi ostati do ispunjenja svih naših zahtjeva”, zaključio je Hasanović.
Podsjećamo, borci ovim protestima žele doći do ispunjenja nekoliko zahtjeva, među kojima su stvaranje i javno objavljivanje jedinstvenog registra boraca, te donošenje zakona o novčanoj naknadi za demobilizirane borce, koja bi iznosila simboličnih 6 KM po mjesecu provedenom u ratu.
Već godinama, podsjećaju, traje njihova agonija, a neki od njih su prepješačili 190 kilometara kako bi stigli na proteste i već 11 dana su van svojih domova.