Udruženje ‘Viva žene’ Tuzla podsjećaju na prava žrtava torture

Udruženje “Viva žene” u Tuzli su okruglim stolom obilježile 19. juni, Međunarodni dan protiv seksualnog nasilja u konfliktu, te najavile niz aktivnosti kojima će obilježiti 26. juni, Međunarodni dan podrške žrtvama torture.
Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma je odavanje priznanja, poštovanja i podrške svim žrtvama rata, ratne torture u Bosni i Hercegovini i svijetu.
Ukazano je na nedonošenje neophodnog zakona o pravima žrtava torture, na koji članice Udruženja podsjećaju godinama.
Predsjednica UG “Vive žene” Jasna Zečević istaknula je da su dosadašnje vlasti, a posebno ministri za ljudska prava, obećavali da će se spomenuti zakon naći u zakonodavnoj proceduri.
Podsjeća da je zakon prvi put bio u parlamentarnoj proceduri 2013. godine, te da ga je Komisija za ljudska prava odbila.
Po njenim riječima, zadnja su obećanja stigla krajem prošle godine da će se ova komisija sastati s udruženjem logoraša i nevladinim organizacijama da bi taj proces bio nastavljen.
Pozorište mladih Tuzla učestvovat će u projektu podrške žrtvama torture. Dramski edukator ovog pozorišta Adnan Mujkić ističe da mladi itekako mogu doprinijeti poboljšanju društvene svijesti.
Mišljenja je da je djecu i mlade potrebno na vrijeme educirati, navodeći da modelom Pozorišta mladih stavljaju tu generaciju u razne situacije u kojima razvijaju kritčko mišljenje, razbijaju predrasude i razvijaju nenasilnu komunikaciju.
Predsjednik Saveza logoraša TK-a Nedim Mustačević ukazao je na nezavidan položaj logoraša, neodgovornost vlasti pri osiguranju i zaštiti prava žrtava ratnih zločina, te neophodnost donošenja zakona o pravima žrtava torture.
– Žalosno je da smo nakon 20 godina još uvijek žrtve torture, jer zakon o pravima logoraša nije donesen. Država ne vodi brigu o toj populaciji – kazao je, navodeći da je ova populacija žrtva političke opstrukcije.
Organizacije, članice mreže IRCT-a, 26. juna dat će doprinos prevenciji svih oblika torture koje se danas dešavaju u svijetu, šalju poruke tolerancije, poštovanja i mira, naglašavajući obavezu svih da pruže pomoć i podršku žrtvama da žive život dostojan čovjeka i poslije torture.