BOLJA BH: Pečene šećerne kocke iz domaćinstva Husejnović

Porodica Husejnović iz Tuzle već godinama se bavi proizvodnjom tradicionalnog pečenog šećera. Recept za ovu slasticu je stariji od 100 godina i preuzet je od žena iz sjeveroistočne Bosne, no oni su mu dodali vlastiti pečat. Za pripremu su potrebni samo mlijeko, šećer i orasi.

Određena količina šećera se istresa koja treba da se uprži, odnosno karamelizuje i da postignete onu željenu boju odnosno ono kako to treba da izgleda, započinje pripremu Admir Husejnović. 
Šećer se miješa oko 20 minuta nakon čega se dodaje mlijeko i ponovo se miješa dok se ne postigne određena gustoća. Poslije ovog se suši, preko noći ostaje, uključuju se grijalice, ventilatori i ujutro se pakuje, objašnjava Elmira Husejnović.

Cjelokupan proces pripreme traje oko sat i po a dnevno u ovom domaćinstvu  proizvedu oko 150 kg šećera. Nakon pakovanja, šećer idu u distribuciju širom Bosne i Hercegovine. Meho dnevno mora obići do 18 marketa i na police izložiti šećer.

Krajina, Sarajevo. Trebam trenutno za Hercegovinu, Mostar. Volim biti sa ljudima, volim biti u kontaktu sa ostalim kolegama. Nije loše, kaže sin Meho.

Iako je u pitanju velika količina šećera i konzumiranje istog može biti štetno po zdravlje, Admir tvrdi da štetne materije ispare prilikom kuhanja.

“Naš šećer se iskuhava na strašno visokoj temepraturi. Kada se pomiješa sa mlijekom, iskuhava se na 250 stepeni. Sve što ne valja, na njega izađe kroz tu paru. I šećeraši ga mogu koristiti naš šećer. To ne govorim napamet, već imamo kupca koji ima strašno visok šećer, a koristi naš šećer”, kaže Admir.

Osim pečenog šećera, porodica Husejnović proizvodi pet vrsta karamela sa orasima, lješnjacima, susamom, kakaom.Ovi proizvodi dostupni su u marketima u cijeloj BiH, a rado su viđen poklon i u dijaspori. Iako mašine mogu olakšati i ubrzati proces proizvodnje, Admir kaže da to ipak nije to i da njih čini sretnim to što sve rade sa svojih 10 prstiju.