Bihać i Sarajevo bit će povezani talgo vozom u 2018. godini

Premijer Unsko – sanskog kantona Husein Rošić razgovarao je sa generalnim direktorom Željeznica Federacije BiH Enisom Džafićem o projektu elektrifikacije pruge Bihać – Sarajevo i izgradnji neophodnih perona.

Kako prenosi RTV USK, već je bilo sličnih pokušaja na realizaciji ovog projekta, ali do danas ništa konkretno nije urađeno.

Prvi talgo voz na relaciji Sarajevo – Bihać trebao bi krenuti u prvoj polovini 2018. godine nakon što se završe radovi na elektrifikaciji i izgradnji perona Srbljani, Kozarac, Blatna. Prvi radovi na tom dijelu bi trebali započeti već sredinom sljedećeg mjeseca.

Povezanost između glavnog grada BiH i Bihaća, odnosno Krajine sa ostatkom zemlje je dugogodišnji problem kojeg se pokušava riješiti na svim nivoima vlasti.

Džafić je, na realizaciji ovog projekta, veći dio stvari usaglasio i dogovorio prije svega sa Željeznicama RS, preostaju još samo detalji na elektrifikaciji pruge od Bosanskog Novog do Bihaća.

Željeznice FBiH će ovaj projekt uglavnom realizirati vlastitim sredstvima. Podršku očekuju od lokalne zajednice, ali i vlade USK, odnosno da se nabavi novac za sigurnije pružne prijelaze.

(Radiosarajevo.ba)