BH novinari traže istragu zbog prijetnju smrću uredniku BHRT-a Marku Radoji

Upravni odbor Udruženja BH novinari ( UO BHN) izražava zabrinutos zbog prijetnji smrću Marku Radoji, glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa BHT, te zahtijeva hitnu istragu i sankcioniranje ovog krivičnog djela.

Pismo sa brutalnim prijetnjama upućeno je Marku Radoji iz Chicaga (USA), od osobe koja sebe imenuje “vojvodom Trivom” i sa zahtjevom da se Svjetlana Topalić, bivša urednica DESK –a u BHT, vrati na tu uredničku poziciju.

“Prijetnje smrću smatramo nedopustivim, one direktno ugrožavaju sigurnost i život urednika Radoje, zbog čega Federalna uprava policije mora najozbiljnije istražiti odakle dolaze prijetnje i ko stoji iza njih. Ultimativno zahtjevamo efikasnije djelovanje policije i, kasnije, pravosudnih institucija, budući da su javno odogovorni i zakonom obavezani na zaštitu sigurnosti i života svih gradjana, uključujući i novinare i urednike”, navodi se u reakciji BH novinara.

Dodaju da nažalost, nekažnjivost prijetnji novinarima postaje praksa u BiH.

“Nadležne policijske strukture i tužiteljstva sporo, nedovoljno temeljito i neefikasno vode istrage u ovim slučajevima, čime indirektno jačaju javnu percepciju poželjnosti i nekažnjivosti nasilja nad medijskim profesionalcima, jednako u stvarnom životu kao i putem interneta. Upravni odbor BHN podsjeća kako još uvijek nisu razjašnjene niti pravno procesuirane prijetnje smrću koje je Marko Radoja dobio u julu 2018. Nakon prijave i istrage u Policijskoj stanici Istočno Sarajevo, slučaj je 7.augusta prošle godine predat Okružnom javnom tužilaštvu na daljnje postupanje, ali još uvijek nema nikakvih rezultata niti pomaka u pravnom okončanju ovog slučaja”, navode u saopćenju.

UO BHN još jednom ukazuje na potrebu snažnije krivične zaštite novinara u slučajevima fizičkih napada, prijetnji ili drugih krivičnih djela koja su u vezi sa obavljanjem novinarskih zadataka, te poziva nadležna ministarstva pravde na državnom i entitetskim nivoima da hitno predlože, a parlamenti usvoje izmjene krivičnih zakona radi pravno efikasnije zaštite slobode izražavanja i sigurnosti novinara.

(Klix)