Behram-begova medresa: Najava usmene prezentacije sedam najboljih poslovnih planova učenika srednjih škola u BiH

U petak, 19. aprila 2024. godine, u Behram-begovoj medresi će se održati usmena prezentacija sedam najboljih poslovnih planova na kojima su radili učenici iz više srednjih škola u Bosni i Hercegovini.

Program otvaranja počinje u 15:00 h, a izjave za medije su predviđene u 14:45 h. Organizatori ovog važnog takmičenja su Fondacija Forerunner Federation iz Sjedinjenih Američkih Država (Fondacija Predvodnik), Behram-begova medresa u Tuzli i Edukacijski centar “NAHLA”.

Takmičenje „Creating Value for Others 2024“ je jedna od aktivnosti programa Budući poduzetnici svijeta (Future Entrepreneurs of the World). Program se provodi u petnaest škola u Bosni i Hercegovini (Odžak, Velika Kladuša, Maglaj, Gradačac, Živinice, Mostar, Tuzla…). Radom u programu poduzetništva, učenici stječu liderske i poduzetničke vještine, uspostavljaju saradnju s lokalnim poduzetnicima posjetama njihovim kompanijama, uče o osnivanju biznisa, marketingu, izradi budžeta i biznis plana, te učestvuju u volonterskim i društveno korisnim projektima.

Takmičenje u izradi poslovnih planova izuzetna je prilika da pokažu svoj inovativni i poduzetnički duh. Od njih se očekivalo da primijene znanje koje su stekli radom i učešćem u aktivnostima sekcija poduzetništva i napišu poslovni plan na deset strana s razrađenim budžetom.

Svoje planove je predalo 18 timova, koje je stručna komisija pregledala, ocijenila i na kraju odabrala sedam finalista. Ovih sedam timova će 19. aprila prezentirati svoje poslovne planove pred stručnim žirijem koji se sastoji od predstavnika nekoliko uspješnih lokalnih kompanija, kao što su: trgovački lanac Bingo, Robna kuća Tuzlanka, Leftor d.o.o., Stomatološka ordinacija Dental House i Ambijent arhitektonski atelje. Osim spomenutih lokalnih biznismena, član žirija će biti i predsjednik fondacije Forerunner Federation, prof. Andrew Balas.

Inicijator i sponzor takmičenja i programa Budući poduzetnici svijeta je fondacija Forerunner Federation iz Sjedinjenih Američkih Država, koja pomaže obrazovanje i razvoj talenata. Ova inicijativa važan je dio podrške Fondacije razvoju malih nacija i podrške obrazovanju manjina u cijelom svijetu.

Tuzlarije