Aplikacije koje najviše dijele vaše lične podatke sa drugima

Aplikacije su postale dio naše svakodnevnice, uz pomoć njih ostajemo u kontaktu sa prijateljima, igramo video igre, gledamo filmove, kao i milion drugih stvari.

Većina njih je besplatna, ali mnogi ne znaju da one naplaćuju svoje usluge vašim ličnim podacima.

Kompanija Apple je prije nekoliko nedjelja ažurirala pravila koje se tiču aplikacija, te su njihovi kreatori/programeri bili primorani da dostave sve podatke koje preuzimaju od korisnika. Zbog takve odluke Apple-a, kompanija PC Cloud je riješila da istraži koje to aplikacije najviše prikupljaju podatke korisnika za lične interese, kao i koje najviše dijele te informacije sa trećim stranama.

Aplikacije koje najviše dele vaše lične podatke
Njihovo istraživanje je pokazalo da Instagram dijeli najviše ličnih podataka od svih aplikacija na App Store prodavnici. Instagram dijeli čak 79% ličnih podataka korisnika sa trećim licima, u to spadaju podaci kao što su lokacija, informacije o kontaktima, kontakti, korisnički kontakti, istorija kupovine, pretraga i istorija pretrage, potrošnja mobilne date, dijagnostika i finansijske informacije.

Drugo mjesto je zauzeo Facebook koji predaje 57% podataka, a prate ih LinkedIn i Uber Eats sa tačno 50%. Uzmite u obzir da aplikacije prikupljaju podatke iz mnogo razloga, jedan od glavnih je kako bi vaš doživljaj učinili još boljim, zbog čega i prate šta radite. Ipak, oni koriste te podatke kako bi vas ciljali i sa reklamama na bilo kojoj platformi. Možda ste primjetili da kada završite sa jednom aplikacijom, na drugoj se pojavi reklama toga što ste upravo gledali.

Kako ističe Ivan Dimitrov, menadžer digitalnog marketinga pCloud kompanije, to funkcioniše tako što te kompanije predaju podatke korisnika trećim stranama, a ova studija je pokazala da to rade više od pola ovih aplikacija koje su se našle na listama. Ta treća lica mogu biti povezana sa tim kompanijama koje su izradile aplikaciju, ili prosto su platili određenu naknadu kako bi pristupili podacima korisnika tih aplikacija.

“Profit od razmjene privatnih ličnih podataka postaje sve veći u savremenoj online praksi”, dodaje Dimitrov, a prenosi Forbes.

Svaki put kada tražite video snimak na YouTube platformi, čak 42% vaših ličnih podataka završi negdje drugdje. Ti podaci se koriste kako bi dobili personalizovanu reklamu koju ćete vidjeti prije i tokom gledanja snimka, a isto tako se prodaju i brendovima koji će vas pronaći na društvenim mrežama.

Aplikacije koje koriste vaše lične podatke za sopstvenu korist
Upravo su društvene mreže najgore aplikacije koje koriste podatke korisnika za ličnu dobit. Oko 80% aplikacija koristi vaše podatke kako bi reklamirali svoje proizvode u aplikaciji i šire. Oni su analizirali te aplikacije uz pomoć 14 kategorija koje su našli u sekcijama na App Store prodavnici.

Opet su najveći “prestupnici” Facebook i Instagram koji koriste 86% podataka kako bi vam prodali njihove proizvode ili vam servirali relevantne reklame. Drugo mjesto dijele aplikacije Klarna i GrubHub, dok je treću poziciju zauzeo Uber.

Najbjezbednije aplikacije
Ukoliko želite da nađete bezbjedne alternative, odnosno aplikacije koje neće iskoristiti vaše podatke, ova sigurnosna kompanija je otkrila koje su to aplikacije u koje možete da imate povjerenje.Na listi su se našle aplikacije Telegram i Signal,koje su uspjele da iskoriste to što je WhatsApp htio da postavi nove uslove korišćenja, te je poveći broj korisnika migriralo sa aplikacije kompanije Facebook, na ove dvije.

Upravo Signal i Telegram ne prikupljaju podatke korisnika, kao ni aplikacije Netflix, Skype, Microsoft Teams, Google Classroom,ali i nova društvena mreže Clubhouse.

“Giganti kao što su Instagram i Facebook gledaju kako da prikupe što više informacija od korisnika, umjesto da im je prioritet da zaštite njihovu privatnost. Svako ko koristi aplikacije bi trebalo da bude pažljiv oko toga koje informacije predaje”, zaključuje Dimitrov.

(Mondo.rs)