Ambasador Rumunije posjetio Tuzlanski kanton

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Rumunije NJ.E. Antona Pacuretua (Anton Pacuretu).

Premijer Halilagić je ovom prilikom ambasadoru predstavio Tuzlanski kanton, njegove privredne, kulturne, turističke i druge potencijale, te komparativne prednosti koje ima u odnosu na druga područja u Bosni i Hercegovini. Također, premijer Halilagić je Ambasadora pozvao na jačanje postojeće saradnje i uspostavljanje novih poslovnih i kulturnih odnosa koji će doprinijeti razvoju, kako Tuzlanskog kantona, tako i prijateljske Rumunije.

Prema riječima ambasadora Pacuretua, Rumunija je regionalno veoma bliska Bosni i Hercegovini i ta bliskost je prilika za jačanje i stimulaciju privredne saradnje, te razmjene roba i usluga. Također, kazao je da se saradnja može i treba širiti i u okvirima obrazovnog sektora, razmjene studenata i nastavnika, te zajeničko učešće u međunarodnim obrazovnim programima.

„Radi se o regionalno bliskim državama, potencijala je mnogo i države trebaju stimulirati razvoj tih odnosa” kazao je ambasador Pacuretu.

Posebna pažnja danas je posvećena europskom putu Bosne i Hercegovine. U tom smislu ambasador Pacuretu je danas izrazio podršku europskom putu naše zemlje, te istaknuo da će na tom putu u slučaju potrebe, Bosna i Hercegovina u Rumuniji imati partnera.

Europski put je naša neminovnost i on nosi sigurnost za naše građane. Istovremeno on je i prilika za mlađe političare da se izdignu i donesu građanima prosperitet”, kazao je premijer Halilagić, zahvaljujući se Ambasadoru za pruženu ruku partnerstva i podrške.

Premijer Halilagić je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom, te pozvao da se putem privrednih komora, univerziteta ali i Ambasade i Kantonalne vlade, koje će takve projekte podržati, uspostave nove poslovne i druge potencijalne veze ovih prijateljskih zemalja.