Alexandar Langer posthumno proglašen počasnim građaninom Tuzle

U povodu uručenja priznanja Počasni građanin Tuzle Alexanderu Langeru (postuumno) upriličen je prijem u Gradskoj upravi Tuzle za predstavnike Fondacije i  članove porodice Alexandar Langer.
U sastavu delegacija bila je I Lalla Golfarella aktivistkinja iz Bolonje koja je priznanje Počasnog građanina Tuzle dobila 2004 godine. Priznanje Počasnog građanina Tuzle Alexndru Langeru (posthumno) uručio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović ,koji je istakao da se radi o borcu za građanske vrijednosti, mira i demokratije.Alexandar Langer bio je najangažovanija evropska ličnost, zagovornik dijaloga i razuma naspram brutalnosti sile .
Iz Fondacije na čelu sa Sabinom Langer njegovom nečakinjom su se zahvalili na prijemu i priznanju koje im kako kažu puno znači.U znak sjećanja na Alexandra Langera u Tuzli na Trgu slobode zasađeno stablo posvećeno na velikog prijatelja Tuzle.
U obrazloženju prijedloga i odluke da se priznanje Počasnom građaninu Tuzle dodijeli Alexandru Langeru , mirovnom aktivisti i velikom prijatelju Tuzle i BiH , gradonačelnik Tuzle Jasmi Imamović i predsjednica Gradskog vijeća Nataša Perić koje su uručili Ediju Rabiniju, predsjedniku Fondacije Alexandar Langer je potekao od gradonačelnika Tuzle , koji je uputio prijedlog za dodjelu najvećeg priznanja koje dajemo stranim državljanima, a to je Počasni građanin Tuzle i Gradsko vijeće je podržalo,kojem je Alexandar Langer proglašen Počasnim građaninim Tuzle.Radi se o važnom čovjeku za Evropu posthumno i za BiH, ali i za Tuzlu jer je bio naš veliki prijatelj, od početka rata na zapadnom Balkanu zalagao se da taj rat ne dogodi , a kada se dogodio zalagao se za odbranu i principe zajedničkog života, koji je razbijen agresijom na BiH.
Posebno se zalagao za Tuzlu , ali i za Sarajevo, nije mogao da podnese da živi dalje nakon zločina na Kapiji u Tuzli i izvršio je samoubistvo u 49-toj godini, nakon zločina na Kapiji. Tražio je prije toga hitnu intervenciju Parlamenta tražeči da se pošalju snage i da se rat zaustavi i ubijanje, da su  ga poslušali možda bi bilo moguće spriječiti i genocid u Srebrenici  , ali nakon toga se dogodila intervencija i izazvala je rat u BiH.Zbog njegove borbe za mir neprekidne borbe za zajednički život, ali i zaštita prava onih koji se žrtve smatramo ga jednim od najzaslužnijih ljudi za Tuzlu, istakao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.
Povodom uručivanja priznanja Sabina Langer, nečakinja Alexandra Langera, aktivistkinja koja je često u BiH i veliki je prijatelj Tuzle je izjavila:Puno se zahvaljujemo gradonačelniku i Gradu Tuzli, Gradskom vijeću za dodjelu priznanja Počasni građanin Tuzle,Alexandru Langeru, koji je bio mišljenja da Evropa treba umrijeti, ali ponovo se roditi u Sarajevu i BiH, jer je smatrao da je BiH,dio Evrope.  Smatrao je da Evropa i BiH može naučiti kako se živi i kako zajednički život u BiH i dalje nešto na osnovu čega treba da  kreira Evropa i da je rat u BiH koji se dešava u Evropi treba da se tiče Evrope.
Nakon prijema u Gradskoj upravi Tuzle, u Ateljeu “Ismet Mujezinović “ Tuzla, održana je promocija knjige “Umijeće zajedničkog življenja-Od Južnog Tirola do Srebrenice”.Na promociju su govorili Jasmin Imamović, fra Mile Babić, urednica knjige Sabina Langer i autori tekstova knjige Ajna Jusić i Bekir Halilović , te Dragan Marković direktor Univerziteta Press koji je pročitao tekst urednika knjige Ladislava Tadića .Izdavači knjige su “Umijeće zajedničkog življenja od Južnog Tirola do Srebrenice “, IKAD “University Press i Fondacija Alekxandar Langer iz Bolzame (Italija).
Piše: Duška REBIĆ