Je li miholjsko ljeto pri kraju? Krajinović otkrio kada stiže promjena vremena

U vikendu iza nas prešli smo na zimsko računanje vremena, od danas nam treba i zimska oprema u automobilima, a zime ni na vidiku. Kada možemo očekivati promjenu pitali smo bh. meteorologa Bakira Krajinovića.

Iako već danima uživamo u, skoro pa ljetnim temperaturama, ovo ipak nije najtoplije miholjsko ljeto zabilježeno na našim prostorima.

Krajinović je naglasio kako temperature za oktobar jesu ekstremne, ali da su daleko od rekordnih, pa nam pojašnjava kada možemo očekivati promjenu. Ona nam stiže uskoro, ali ipak ne u obimu koji bi olakšao situaciju koja je već uveliko nepovoljna za poljoprivrednike.

“Krajem ove sedmice očekujemo promjenu vremenskih prilika i padavine širom BiH. Međutim, količine koje očekujemo su umjerene, nisu to ni blizu dovoljnih količina da poprave stanje u poljoprivredi. Ali, svaka kap kiše će nakon ovakvog perioda dobro doći poljoprivrednicima. Ipak, jako teško će se sa tri ili četiri dana sa nešto malo kiše dovesti u normalno stanje”, pojasnio je Krajinović.

Iako treba očekivati pad temperature za tri, četiri ili pet stepeni celzijusa, prognoze ukazuju na to da će i u narednih 15 dana temperature ostati iznadprosječnih vrijednosti za ovaj period godine, s obzirom da na to da će biti daleko više od uobičajenih za novembar.

“Ipak, daleko je od toga da se nećemo smrzavati u toku jutara koja će biti dosta hladna”, upozorio je Krajinović, dodajući kako će i na planinama temperature približiti nuli.

Napominje da će kratkotrajne padavine koje slijede biti propraćene i vjetrom koji bi trebao povoljno uticati na kvalitetu zraka.