AGRO MUSALA: Od ideje do izrade rješenja za najljepše uređen vrt

Piše: Dejla Bajrić


Firma Agro Musala osnovana je prije dvije godine kao poslovna jedinica firme Musala Trend d.o.o koja se bavi prodajom obuće. Agro Musala se bavi prodajom ukrasnog drveća, cvijeća, opreme za vrt, kamena i ostalih dodataka potrebnih za vrhunski dizajn vrta.


Nazim Nurković je direktor firme Musala Trend d.o.o sa sjedištem u Dubravama, Brčko Distriktru. Nurković se odlučio prije nekoliko godina zasaditi voćnjak i na taj način je ušao u dio poljoprivrede koji mu se jako dopao. Poslije toga je registrovao firmu Agro Musala koja je dobila dozvolu za uvoz i počela prvenstveno sa uvozom kalemljenog oraha. Kako je vrijeme prolazilo, obim poslovanja se širio pa su nastavili sa uvozom drveća, žbunja i grmlja vrhunskog kvaliteta iz Holandije, Turske i Mađarske. Cvijeće koje se nalazi u njihovoj ponudi nabavlja se putem aukcija iz Holandije, a isporuke ovih proizvoda se vrše svake sedmice.

Agro Musala radi sa uvezenim proizvodima i sa proizvodima koji su kupljeni kod lokalnih proizvođača gotovih proizvoda.
U svojoj ponudi imaju preko 100 vrsta ukrasnog bilja. Kako ističu, najvažnija karakteristika njihovog poslovanja je stalna težnja da nude najbolji kvalitet za najmanje moguće cijene.
Tim Agro Musala koristi kooperativni pristup razvijajući koncept dizajna zajedno sa klijentima, prilagođavajući uslugu prema ukusu, potrebama i budžetu klijenata.
„Urediti dvorište ne podrazumijeva samo učiniti ga ljepšim i prijatnim nego je potrebno prostorno oblikovati i ukrasiti dio šire društvene zajednice,“- kaže Nazim Nurković, direktor Musala Trend d.o.o. „Uređenje dvorišta nije kratkotrajno ulaganje pa je bitno da se stručno isplanira i realizira. Upravo je uređenje i održavanje dvorišta, parkova i drugih vidova zelenila osnovna djelatnost naše firme.“dodaje.


Posao sa biljkama je izuzetno težak jer je bitno poznavati svaku biljku koja se prodaje i znati kakvu brigu i pažnju ta biljka zahtijeva. Upravo zbog toga, ovaj posao se mora raditi sa ljubavlju i po izgledu zaključiti šta traži određena biljka.
Važno je pratiti i trendove biljaka i u skladu s tim nabavljati i nuditi novitete klijentima. U posljednje vrijeme, kako kaže Nurković, najviše su tražene biljke koje nisu pretjerano zahtjevne i koje mogu podnijeti duže odsustvo vlasnika. Velika je potražnja za sobnim biljkama i sukulentima ali i za zimzelenim i četinarskim vrstama koje su se prethodnih godina teško mogle nabaviti. Sada je moguće ove biljke odabrati u raznim veličinama, po prihvatljivim cijenama.

Poslovanje u vrijeme pandemije koronavirusa


Iako je prethodna godina otežala poslovanje mnogih sektora, iz Agro Musale ističu da to nije bio slučaj i sa njihovom firmom i da se poslovanje nastavilo razvijati uzlaznom putanjom.
„Pandemija nije ostavila velik trag na poslovanje jer smo imali dozvolu za rad i u prethodnoj godini s obzirom na to da se radi o takvoj vrsti posla gdje je neophodna stalna njega i briga o biljkama. Drago nam je da nismo morali otpuštati zaposlenike nego smo uspjeli i zaposliti dva nova radnika u naš tim,“kaže direktor Nurković.


Nove investicije


Vlasnik firme, Nurković nedavno je investirao u proizvodnju prirodnih sokova u cilju očuvanja zdravlja. Riječ je o matičnim sokovima od jabuke bez upotrebe bilo kakvih dodataka kao što su aditivi, šećer i voda. Nabavljene su i mašine za preradu soka, mljevenje, cijeđenje i pakiranje.
„U poslu je najvažnije steći povjerenje klijenata i uspostaviti korektan odnos sa njima kako bi se uvjerili da je ono što nudimo kvalitetna roba i da se u tom smislu mogu osloniti na nas. Nastojimo uvijek biti dobronamjerni i nikada ne obećavamo ono što ne možemo ispuniti. Prema svakom klijentu imamo isti odnos, neovisno o tome da li taj klijent kupuje jedan proizvod ili na stotine njih.“naglašava Nurković za kraj razgovora.


Proizvode iz asortimana Agro Musale moguće je kupiti u njihovoj poslovnoj jedinici koja se nalazi na Ceriku ali i putem njihovog web shopa koji se nalazi na linku OVDJE. Isporuke se rade širom Bosne i Hercegovine.