Život poslije pandemije: Kako da osigurate uspješniju budućnost?

Uz mnogo uloženog truda, požrtvovanja, hrabrosti i odgovornosti od strane svih nas izvjesno je da će pandemija virusa COVID-19 proći. Možda ćemo više nego ranije prati ruke i nositi maske, ali naš svakodnevni život u velikoj mjeri moći će da se nastavi. Međutim, ono što je sigurno je da svijet neće biti isti, prije svega ekonomija, od koje zavisi i kvalitet našeg života.

Pandemija je za kratko vrijeme promijenila iz korijena mnoge industrije i radikalno uticala na tržište rada. Mnogi su izgubili poslove, a neki će ih tek izgubiti – Međunarodna organizacija rada procjenjuje da je koronavirus doveo do gubitka oko 300 miliona radnih mjesta, čak četiri puta više nego tokom najgoreg dijela svjetske finansijske krize 2009. godine. S druge strane, istovremeno se govori i o neuništivosti pojedinih radnih mjesta i kreiranju novih, naročito u IT industriji, jer su uslijed promjene načina rada i prelaska na online poslovanje

IT stručnjaci traženiji i plaćeniji nego ikad prije. Mnogo je graje o pobjednicima i poraženima u ovoj krizi.

Ovakva predviđanja ne treba da vas uplaše, već samo da vam predstave šta sve možete očekivati. A jednom kada to znate, onda možete i da učinite neophodne stvari kako biste spremni dočekali takvu situaciju.

Kriza – razlog za brigu ili šansa za novi početak?

Mnogi veliki poslovni ljudi, motivatori, političari, sportisti i drugi uspješni pojedinci povezuju krizu sa šansom. Tako je Džon F. Kenedi u svom čuvenom govoru rekao: „Kinezi koriste dva znaka da bi napisali riječ kriza. Jedan znači opasnost, a drugi šansu. U krizi budite svjesni opasnosti, ali prepoznajte priliku”.

Kriza i šansa imaju jednu zajedničku odliku koju često previdimo: obje predstavljaju prelomne tačke koje će preokrenuti situaciju na jednu ili drugu stranu, nabolje ili nagore. Iskusni ljudi znaju da neiskorištena šansa postaje kriza, a da pametno upravljanje krizom postaje šansa.

Zato je baš sada pravo vrijeme da krenete da gradite uspješniju budućnost, a takav cilj najčešće kreće od boljeg zaposlenja.

Želja za boljim poslom, na kome ćete odlično zarađivati i uživati u onome što radite, neće se ostvariti sama od sebe. Potrebno je da se pokrenete i odaberete perspektivna zanimanja u kojima će interesovanje za novim stručnim kadrom u novom vremenu nakon pandemije dodatno narasti.

Pratite korake koje vam predstavljamo u nastavku i ne dozvolite da 2021. bude još jedna godina bez (dobro plaćenog) posla.

1. Pronađite sebe u nekim od COVID sigurnih, a opet najplaćenijih poslova

Sektor informacionih tehnologija nudi sve ono što druge oblasti nemaju u doba pandemije i krize – priliku za brzo pronalaženje posla i mogućnost za ostvarivanje odlične zarade.

Međutim, da biste postali dio IT svijeta, neophodno je da steknete kvalitetno obrazovanje i pripremite se za buduće zanimanje.

Osnove iz IT oblasti pružiće vam veliki broj online kurseva i tutorijala koje možete pronaći na internetu. Ipak, ukoliko želite da na najbrži i najkvalitetniji način steknete znanja koja će vam omogućiti siguran posao, onda je najbolje da se odlučite za neku provjerenu školu, kao što je kod nas ITAcademy.

Strukturisan program koji ne traje duže od godinu dana, posvećeni predavači koji će vam biti podrška tokom učenja i rad na realnim projektima garancija su da ćete do posla doći već tokom školovanja ili veoma brzo po njegovom završetku. Uz to, šanse za uspjeh su veće ako ih potražite u ovim oblastima: programiranje, administracija, dizajn i multimedija, 3D dizajn & CAD, IT poslovanje ili razvoj mobilnih aplikacija.

2. Izaberite način na koji ćete se školovati: online ili u učionici

Munjevit razvoj modernih tehnologija, osim novih zanimanja i prilika za zaradu, donio je i slobodu prilikom odabira načina na koji ćete se školovati.

Provjerene škole koje nude kvalitetan program omogućavaju svojim polaznicima preko najsavremenijih platformi učenje na daljinu, putem interneta – iz bilo kog grada, bilo koje zemlje.

To znači da je kvalitetno IT obrazovanje sada dostupno svima koji imaju računar i internet konekciju. Pritom, online školovanje donosi identična znanja i priznate certifikate kao i klasično obrazovanje.

3. Za lakši put do posla – praksa i pomoć prilikom zapošljavanja

Pored revnosnog učenja, da biste započeli uspješnu IT karijeru, morate da steknete i dodatne poslovne vještine, kao i da svoje znanje primijenite u praksi. Ako izaberete kvalitetnu školu, možete dobiti i brojne pogodnosti koje znatno olakšavaju taj proces.

Na primjer, polaznici ITAcademy u Sarajevu uz kompletno jednogodišnje školovanje dobijaju stručnu praksu, 100 besplatnih sati u IT hubovima, kao i mogućnost zaposlenja u preko 300 regionalnih kompanija preko Centra za razvoj karijere.

4. Steknite priznati međunarodni certifikat koji će vas izdvojiti iz konkurencije

Međunarodno priznati certifikati imaju posebnu vrijednost u očima poslodavca, jer predstavljaju siguran dokaz vaše stručnosti. Pored kompletne jednogodišnje obuke, na ITAcademy dobijate mogućnost za besplatno sticanje certifikata kao što su Oracle, Adobe, Autodesk, Microsoft, Zend, Cambridge i drugi.

Uz praktična IT znanja, certifikat i iskustvo koje možete steći tokom školovanja vrlo brzo ćete pronaći svoj prvi posao u najplaćenijoj oblasti 21. vijeka.

5. Saznajte kako da iskoristite krizu kao svoju šansu za uspjeh

Da na svojoj ovogodišnjoj „to-do” listi čekirate prva četiri koraka, treba vam manje od 12 mjeseci. U tome vam može pomoći i ITAcademy, koja poklanja do 800€ popusta svima koji odluče da u 2021. započnu školovanje za najplaćenije IT pozicije.

Posebne pogodnosti upisa na ITAcademy važe samo do nedjelje, 31. januara, zato se prijavite na vrijeme i realizujte plan čiji će vam rezultat promijeniti život.