Zimsko računanje vremena: Noćas pomjeramo kazaljke

Noćas, sa subote na nedjelju, tačnije 31. oktobra u 3 sata završit će ljetno računanje vremena i početi zimsko kada se kazaljke pomiču jedan sat unazad.

– Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da je Zakonom o računanju vremena (“Službene novine Federacije BiH”, br. 24/97 i 50/03), propisano da se ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u oktobru, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unazad vrijeme u 3 sata 00 min 00 sec, računati kao 2 sata 00 min 00 sec. Shodno navedenom, obavještavamo javnost da se ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 31.10.2021. godine, pomjeranjem za jedan sat unazad, na način da će se vrijeme u 3 sata 00 min 00 sec, računati kao 2 sata 00 min 00 sec

Ovakvo računanje vremena je, smatra se, zapravo ispravno, a u njemu sudjeluje otprilike 70 posto zemalja diljem svijeta. Amerikanci pomiču satove prve nedjelje u martu, a vraćaju ih na standardno vrijeme prve nedjelje u oktobru. Evropljani ljetno računanje vremena započinju zadnjom nedjeljom u martu i završavaju zadnjom nedjeljom u oktobru.

Spavanje sat vremena duže mnogi će dočekati s oduševljenjem, ali to ne znači da će povoljno utjecati na biološki sat kojeg svatko od nas ima u sebi. Ovo može uzrokovati stanje kroničnog umora, iscrpljenosti i glavobolje, a pojedinci te osjećaju znaju usporediti s osjećajem jet laga.