Zbog ubistva, silovanja i krađa uhapšena 24 migranta

Prema određenim procjenama od početka godine u Bosnu i Hercegovinu je ušlo 8.000 migranata, a neki od njih su počinili i teška krivična djela.

Fokus.ba saznaje da su do sada u BiH procesuirana 24 migranta. Najčešće su u pitanju bila lakša krivična djela kao što su krađe, razbojništvo, nasilničko ponašanje, ugrožavanje sigurnosti i napad na službenu osobu.

Međutim, zabilježena su i dva teža krivična djela – ubistvo i pokušaj silovanja.

Ubistvo se desilo prošlog mjeseca u Velikoj Kladuši nakon što je izbila tuča među migrantima, dok je silovanje prijavljeno tokom maja MUP-u Unsko-sanskog kantona (USK). U prijavi je navedeno da je jedan migrant  silovao drugog u Velikoj Kladuši. Riječ je o dvojici muškaraca, državljana Sirije i Palestine.

Stranci koji počine krivično djelo u nadležnosti su policijskih tijela i Tuzilaštva BiH i procesusiraju se u skladu sa Krivičnim zakonom i Zakonom o krivičnom postupku koji imaju prioritet u odnosu na Zakon o strancima.

„Tek nakon okončanog postupka, te osobe prelaze u nadležnost Službe za poslove sa strancima, i određuju im se mjere u skladu sa Zakonom o strancima. Naravno, bilo je slučajeva migranata koji su zbog počinjenih krivičnih djela procesuirani i nakon okončanog postupka stavljeni pod nadzor, a istakli bismo posebno dvije akcije u proteklom periodu u Unsko-sanskom kantonu”, rekla je za Fokus.ba Danijela Kulina iz Službe za poslove sa strancima BiH.

U ovim akcijama pripadnici policije MUP-a USK-a i Službe za poslove sa strancima su na području ovog kantona pronašli 24 ilegalnih migranata koji su skloni vršenju  krivičnih djela razbojništva, teške krađe i napad na ovlaštena službena lica prilikom obavljanja službenih aktivnosti.

“Zbog toga su procesuirani, jer su ugrožavali sigurnost građana na ovom području“, dodala je Kulina.

Uhapšene osobe su stavljene pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, kako bi se izvršilo njihovo udaljenje iz BiH.

„Među migrantima koji su stigli u BiH nisu pronađena lica sa međunarodnih potjernica“, navela je Kulina.

(Fokus)