Gradonačelnik Tuzle oštro osudio ispisivanje nacističkih simbola

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović najoštrije je osudio čin ispisivanja nacističkih i fašističkih simbola koji su protekle sedmice registrovani u Sarajevu i Tuzli.

– Bosna i Hercegovina, koja ima višestoljetni kontinuitet državnosti, ponovo je rođena u antifašističkoj borbi svih naroda i narodnosti, ponovo rođena ZAVNOBiH-om i AVNOJ-em. Ispisivanje poruka nacizma, predstavlja udar na antifašističku suštinu i biće Bosne i Hercegovine – naglasio je Imamović.

Od pravosuđa i policije očekuje da što prije otkriju i najoštrije kazne organizatore i počinioce ovog grubog udara na antifašističke i humanističke vrijednosti Bosne i Hercegovine, Sarajeva i Tuzle, kao najveće vrijednosti dvadesetog stoljeća, saopćeno je iz Gradske uprave Tuzla.

Jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini upozorila je na antisemitske provokacije registrirane prošle sedmice u Sarajevu i Tuzli. Informacije o incidentima na društvenim je mrežama objavio Igor Kožemjakin, član sarajevske jevrejske zajednice koji je na svom Facebook profilu objavio fotografije grafita iscrtanih na stambenim zgradama u Sarajevu i Tuzli u kojima žive Jevreji.

(nezavisni)