Završen 18. TKT Fest pobjedničkom predstavom „Pluća“ Teatra EXIT

Piše: Duška Rebić

18. Teatar TKT Fest koji je trajao od 28.11. do 2.12.2020 održan je pod motom „Punoljetstvo na margini“. Tokom trajanja festivala izvedeno je više predstava iz bogatog repertoara teatara iz regiona i domaće produkcije Teatra kabarea Tuzla.
U okviru Festivala održana je promocija Monografije koja je posvećena 40 godina rada profesora, reditelja i producenta Vlade Keroševića. Također, održana je pozorišna izložba dokumentarnog karaktera pod nazivom „Repertoarom do punoljetstva TKT-a“ , autora Srđana Vukadinovića i saradnika.
Peta noć 18. TKT Fest-a 2020. završena je izvođenjem predstave „Pluća“ u produkciji Teatra EXIT, autora Duncan Macmillana u režiji Aide Bukvić . U ovoj produkciji Teatra EXIT Iz Zagreba igraju Jadranka Đokić i Amar Bukvić.Ova predstava je proglašena za najbolju predstavu Festivala u Tuzli.
Drugo mjesto zauzela je predstava „Šta se bijeli u gori zelenoj“, autorice Sadike Kahrimanović u produkciji Teatra kabare Tuzla, Studentske scene ADU Tuzla i Art centra Ankata (ocjena 4, 78).
Na trećem mjestu nalazi se predstava „Školjka šumi“ autora Slobodana Novaka, Teatra Verrdi iz Zadra( ocjena 4,50). Predstave su ocijenjene ocjenama od 1.do 5.
Za realizaciji 18. TKT Festa 2020. zaslužni su umjetnički voditelj teatra Vlado Kerošević, umjetnički direktor festivala Damir Altumbabić , dizajn plakat/ afiša Damir Pirić, PR festivala Ivana Milosavljević, kritičar predstave na festivalu Srđan Vukadinović.
Organizaciono-produkcijski tim 18. TKT Festa na čelu sa Semirom Gosićem bili su studenti produkcije koji su uradili hroniku Festa: Šejla Đindo, Adnan Džekić , Adi Glavinić i Adna Karić. Za tehničku podršku , ton i svjetlo bio je zadužen Nermin Brković.
Pokrovitelj Fest-a bili su: BH Telekom, Grad Tuzla, Vlada TK/ Ministarstvo za kulturu, sport i mlade i Fondacija za muzičke scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.