Zaštite svoju djecu: 90% povreda može se izbjeći pravilnim korištenjem sigurnosnih sjedalica

90% povreda može se izbjeći pravilnim korištenjem sigurnosnih sjedalica u automobilu za djecu, saopćili su iz BIHAMK-a.

Svakih osam minuta u svijetu jedno dijete izgubi život u saobraćajnoj nezgodi. Povrede djece, uzrokovane saobraćajnim nesrećama predstavljaju jedan od četiri najčešća uzroka smrti djece od 5 do 17 godina starosti. Gubitak života djece u saobraćajnim nezgodama poprima razmjere globalne epidemije koja bi se mogla dodatno pogoršati ukoliko se uzmu u obzir prognoze o povećanju rasta svjetskog stanovništva i broja putovanja.

Postavite dječiju autosjedalicu u odgovarajućem pravcu

U prvim mjesecima života djeteta, do 15-tog mjeseca, dječije sjedalice trebaju biti okrenute suprotno od smjera vožnje kako bi garantovale zaštitu glave u stadiju rasta kada bebin vrat i kičma još uvijek nisu dobro formirani. Autosjedalicu za djecu stariju od 15 mjeseci možete postaviti okrenutu prema naprijed, jer tako pruža najbolju zaštitu za leđa i unutrašnje organe.

Obavezna upotreba autosjedalica

Želite li biti odgovoran roditelj kada je u pitanju zaštita vašeg djeteta u autu? Počnite tako što ćete poštivati zakon kojim se štiti vaše dijete i uvijek koristite sigurnosni pojas i budite uzor vašem djetetu!

Zakon o bezbjednosti saobraćaja prema kojem je obavezna upotreba dječijih autosjedalica u vozilu za djecu do 12 godina, stupio je na snagu 2006. godine. Osim ozbiljnih posljedica za sigurnost djeteta, nepoštivanje ovog zakona može uzrokovati i plaćanje novčane kazne od 40,00 KM, a ukoliko prevozite dijete na prednjem sjedištu, ta kazna se povećava i iznosi od 400,00-1000,00 KM.

Na prednjem sjedištu ne smije se prevoziti dijete mlađe od 12 godina. Izuzetno na prednjem sjedištu može se prevoziti dijete mlađe od 2 godine, ako ne postoji zračni jastuk ili je isključen, a dijete je smješteno u sjedištu okrenutom unazad. Na zadnjem sjedištu djeca do 5 godina moraju biti smještena u sigurnosnoj sjedalici, a djeca od 5 do 12 godina na posebnom podmetaču prilagođenom visini i moraju biti vezana sigurnosnim pojasom u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.