Strani mediji o izborima u Mostaru: Taj grad će biti test za promjene u BiH

Održavanje izbora u Mostaru postalo je tema i stranih medija pa tako dan uoči njih pišu da će se u ovom bh. gradu oni održati prvi put nakon 12 godina ističući da je on tokom ovog perioda postao etnički podijeljen. Dodaju da će on biti test za promjene u BiH.
“U nedjelju se u Mostaru otvaraju birališta što znači da će se nakon izvjesnog perioda održati lokalni izbori nakon spora između stranaka koje predstavljaju glavne gradske etničke grupe koje su paralizovale institucije više od jedne decenije”, počinje priču britanski Guardian.

Kako dalje navodi, grad od 100.000 stanovnika, prepoznatljiv po živopisnoj osmanskoj arhitekturi, postao je jedan od simbola razornog rata u BiH 90-tih kada je srušen njegov simbol – Stari most koji je obnovljen ponovo početkom 20. vijeka.

“Međutim, iako je izgrađen most za spajanje, od kraja rata pa do sada, zapadnu stranu Mostara naseljavaju većinom Hrvati, a istočnu Bošnjaci. Godinama se političke stranke koje su etnički predstavljale ovaj narod, nisu mogle dogovoriti oko izbora što je dovelo do toga da je uređenje i vođenje grada ispaštalo pa je tako on postao zatrpan smećem, javni prijevoz nije radio ispravno i uduplane javne službe su radile zasebno svaka sa svoje strane Neretve”, piše Guardian.

Složeni sistem upravljanja u BiH je također bio nezaobilazna tema o kojoj je ovaj medij govorio, pa je dodao i to da je upravo to utjecalo na podjeljena mišljenja međunarodne zajednice – neki smatraju da je taj način utjecao na učvščivanju odnosa u državi, dok neki smatraju da je ipak bio razlog podjela.

“Izbori dolaze neposredno nakon 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH i stvoren budući politički putokaz”, navedeno je.

Istaknut je i jedan od najvećih problema u BiH, a to je odlazak mladih ljudi koji se na taj korak odlučuju usljed brojnih izazova i nepostojanja perspektive dok se političke elite bore za vlast.

“Izbori će se održati nakon sporazuma etničkih političkih stranaka kojem su u junu posredovali ambasadori EU, SAD-a i Velike Britanije. Tome je prethodila pobjeda Irme Baralije nakon što je Evropski sud za ljudska prava presudio u njenu korist nakon što je tužila BiH zbog neuspjeha vlasti u održavanju izbora. Također su sve tri glavne nacionalne stranke koje predstavljaju srpsko, hrvatsko i bošnjačko stanovništvo doživjele poraz na lokalnim izborima koji su održani u novembru u ostatku BiH”, istakao je Guardian.

S druge strane, Reuters piše da će historijski bh. grad Mostar biti test za promjene u BiH usljed dugogodišnje političke paralize.

“Politički analitičari ističu da se 25 godina nakon rata BiH suočava sa izborom između prelaska sa etničkog politikanstva na evropske integracije ili će u suprotnom upasti u dublje propadanje i stagnaciju. Ista dilema je i pred glasačima Mostara koji mogu birati između vlasti koja će im obezbijediti uslove za život ili one koja će se i dalje boriti za nacionalne interese”, ističe Reuters.

I ovaj medij je naveo da je grad podijeljen te da Hrvata u Mostaru ima za pet posto više od Bošnjaka, ali da bez obzira na to mladi iz obje etničke grupe ga napuštaju jer je njegova ekonomija uništena lošim upravljanjem.

Spomenuto je i to da će neki od mladih u Mostaru koji se bore sa visokom nezaposlenošću u Evropi od 40,2 posto i društvom zavijenim u etničko rivalstvo dobiti priliku prvi put glasati na izborima.

“To znači promjenu i konačno ćemo imati novu vlast što znači da će se nešto u ovom gradu dešavati”, kazao je Zvonimir Bioksić (22) hrvatski student Mašinskog fakulteta dok je šetao sa centrom grada sa svojim bošnjačkim prijateljem Đanijem Fejzićem.

Na kraju je Reuters naveo da su upravo ova dva mlada prijatelja primjer prkosa etničkim podjelama u Mostaru.