Zabranjena prodaja dukserica sa skandaloznim natpisom “Nož, žica”, prodavač se izvinio

Tržišna inspekcija zabranila je beogradskoj firmi “011 Shop” da oglašava i prodaje proizvode s natpisom “Nož, žica”.
Ovu informaciju potvrdio je sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Uroš Kandić za agenciju Beta.

“Reklamiranje i prodaja ovakvih proizvoda ne samo da predstavljaju kršenje Zakona o oglašavanju i Krivičnog zakonika, već su u direktnoj suprotnosti s Ustavom Srbije, jer podstiču izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, što je izričito zabranjeno. Na ovaj način direktno se narušavaju temelji društva”, izjavio je Kandić.

Ukazao je da je Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal podnesena krivična prijava protiv “011 Shopa” zbog oglašavanja proizvoda koji podstiču na izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje.

U Srbiji se legalno mogu kupiti majice sa uvredljivim natpisom “Nož, žica”

Spomenuta firma se izvinila javnosti poručivši da im nije bila namjera da propagiraju mržnju ili netrpeljivost.

“Poruka spornog artikla je imala sasvim drugi cilj od onog koji se u stranim, domaćim medijima i na društvenim mrežama predstavlja. Naime, poruka je potpuno izvučena iz konteksta. Sporne objave su momentalno povučene kada smo primijetili da su pogrešno protumačene. Tim povodom se još jednom najiskrenije izvinjavamo svima koji su povrijeđeni, a prije svega našim prijateljima i saradnicima islamske vjeroispovijesti”, naveli su.

Činjenica da je poznati beogradski shop prodavao odjeću s ovakvim sadržajem i da neprihvatljive poruke ponovo dolaze iz Srbije izazvala je veliki broj osuda bosanskohercegovačke javnosti.