Cijepljenje će biti besplatno, cilj je smanjiti mortalitet i prenos COVID-19

Mjere zaštite od korona virusa koje je propisao Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva bit će na snazi i narednih 14 dana, istakao je na današnjoj pres konferenciji Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje. Kultura higijene u BiH je na visokom nivou, čak prema istraživanjima spadamo u sam vrh kada je u pitanju pranje ruku što je jako važno tokom epidemije korona virusa.

”Moramo biti zadovoljni trenutnom situacijom. Nadamo se da će ova godina biti godina izlaska iz krize. Mi imamo spremna sredstva za nabavku vakcina, prošle godine smo imali obezbijeđeno preko 12 miliona. Sva sredstva su uplaćena. Stvorena je mala histerija oko vakcine, svi mi želimo da što prije dođe i da dođemo u sigurnu luku. I WHO je napravio je osvrt, 95% vakcina proizvedenih u svijetu je išlo na 10 zemalja, dakle samo 5% vakcina je distribuirano u druge zemlje. Prema tome, mi smo mala zemlja, mi radimo svoj posao i spremni smo da primimo vakcinu. Treba da se zna ko šta radi i šta su čije ingerencije,” rekao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravstvo.

Plan vakcinacije je usvojen na sjednici Vlade FBiH, a ovaj plan postoji već duži vremenski period i usvojena verzija je zapravo treća verzija plana, objasnio je dr. Davor Pehar, direktor ZZJZFBiH: ‘‘Cijepljenje će biti besplatno i dobrovoljno i vodit će se računa o najugroženijima. Svi relevantni su upoznati sa ovim planom. Formirat će se timovi za cijepljenje, također nakon ovog sastanka počeli su rade popise ljudi prema prioritetima koji se trebaju cijepiti i na temelju tih popisa vršit će se cijepljenje. Primarni cilj je smanjiti prenos od covid-19 i mortalitet i tako očuvati funkcionalnost našeg društva.”