Za vozače nije bilo spasa, a povrijeđene zarobila smrskana vozila

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima na magistralnom putu između Bihaća i Bosanskog Petrovca, nadomak sela Lipa, smrtno su stradala dva lica, dok su tri osobe teško povrijeđene i kada su izvučene iz smrskanih auta hospitalizovane su u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Kako saznajemo iz ove zdravstvene ustanove, jedna povrijeđena žena, državljanka BiH, nalazi se u vrlo teškom stanju i ljekari se trenutno bore za spas njenog života.

U ovoj teškoj saobraćajnoj nesreći život na licu mjesta izgubili su državljanin Kuvajta, koji se nalazio za upravljačem automobila dačija, i bh. državljanin iz Zenice, koji je upravljao automobilom polo.

Do nesreće je, kako saznajemo, došlo u trenutku kada je Kuvajćanin na dijelu puta gdje se razvijaju velike brzine krenuo u preticanje jednog automobila, te se potom direktno sudario s vozilom koje mu je dolazilo u susret.

Očevici kažu kako je prizor na mjestu nesreće bio strašan, jer su se automobili zbog siline udarca pretvorili u gomile željeza i krša, zarobivši putnike koji su se nalazili u njima.

U pomoć unesrećenima priskočili su vozači i putnici vozila koja su naišla na mjesto nesreće, a među njima je bio i Šefik Sadiković, vatrogasac iz Velike Kladuše, koji je s još nekolicinom osoba pristupio izvlačenju unesrećenih.

“Za vozače nije bilo pomoći, pa smo pristupili izvlačenju teško povrijeđene žene, koja je bila u svjesnom stanju s teškim povredama i lomovima obje noge. U drugom automobilu su bila dvojica povrijeđenih, ali je vozilo bilo toliko smrskano da ih bez rezanja željeza nije bilo moguće izvući. Zbog toga smo morali sačekati dolazak vatrogasaca iz Bihaća s mašinama za rezanje željeza”, kaže Sadiković za “Nezavisne”.

Dodaje kako su oni stigli veoma brzo, baš kao i vozilo Hitne pomoći, pa su povrijeđeni uspješno izvučeni iz smrskanih olupina i potom transportovani u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

U MUP-u USK ističu kako se broj saobraćajnih nesreća na saobraćajnicama u Unsko-sanskom kantonu značajno povećao u proteklim sedmicama, što se pripisuje velikoj frekvenciji vozila tokom ljetnog perioda.

Na sve vozače apeluju da se pridržavaju saobraćajnih propisa i brzinu vožnje prilagode uslovima i stanju na putevima.