Vidljiv napredak u slobodi okupljanja LGBT osoba u BiH

Napredak u slobodi okupljanja LGBT osoba je vidljiv i daje nadu da će stvari biti bolje, zaključeno je danas na Konferenciji „Sloboda okupljanja u BiH: Postojeće stanje i kako bi trebalo biti’ koji je organizirao Sarajevski otvoreni centar (SOC).

Učesnici te jednodnevne konferencije raspravljali su o pitanjima od interesa za LGBTI osobe, ali i druge društvene grupe u BiH te o pravu na slobodu mirnog okupljanja koja su zajamčena Ustavom BiH i brojim međunarodnim konvencijama.

Predstavnik Sarajevskog otvorenog centra Darko Pandurević kazao je da su u proteklom periodu kroz rad osjetili sve izazove s kojima se organizatori mirnih okupljanja susreću, od fragmentiranog i neadekvatnog zakonodavstva, spore i neadekvatne reakcije institucija pa i neinformiranosti javnosti.

Govoreći o povorci ponosa koja je zakazana za subotu, 14. augusta u Sarajevu, kazao je da je to primjer koliko su značajna mirna okupljanja, ali i odličan primjer koji pokazuje koliki su izazovi pred organizatorima.

Predstavnik Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini Uglješa Vuković smatra da od prava na slobodu okupljanja direktno zavisi i stepen političkih i građanskih sloboda u zemlji.

Istakao je da je bitno da postoje kvalitetna zakonska rješenja u oblasti prava na slobodu okupljanja, ali i da se policijske vlasti ponašaju umjereno i da pomažu organizatorima. Izrazio je zabrinutost zbog stanja u Republici Srpskoj, jer policijske vlasti već godinama zabranjuju mirna okupljanja građana, posebno onog koji su prepoznati kao prijetnja po samu političku elitu.