Za projekte sportskih organizacija u TK izdvojeno 900 hiljada KM

Sportski klubovi, organizacije i ustanove u Tuzlanskom kantonu imale su priliku i ove godine dobiti sredstva za oblast tjelesne kulture i sporta.

Ove godine su za projekte sportskih organizacija, klubova i ustanova u Tuzlanskom kantonu iz resornog Ministarstva osigurali 900 hiljada KM. Uslove Javnog poziva za sufinansiranje i finansiranje projekata ispunila su 132 aplikanta.

”Po prvi put imamo omladinske uzrasne kategorije, što ustvari nama predstavlja iskorak naprijed, ulaganje u omladinske uzrasne kategorije je ulaganje u našu budućnost. Ove godine imamo jako puno podržanih projekata, znatno više u odnosu na prošlu godinu”, navodi Ivana Mijatović, ministrica za kulturu, sport i mlade TK.

Ovaj Javni poziv se odnosio na različite programe, a sredstva su osigurana za kvalitetni sport, vrhunski sport, rekreativni sport, te odvijanje trenažnog procesa. Upravo je sredstva od 110 hiljada KM za sufinansiranje trenažnog procesa dobio Sportsko-kulturno-privredni centar Mejdan.

”Morate znati da kroz Mejdan ide 33 sportska kolektiva, to zahtijeva mnogo novca za kvalitetan trenažni proces. Znate da svaki sportista koji ulaže u sebe, pored talenta i truda, mora da ima adekvatne uslove da bi stekao sportska znanja. Mi se trudimo i kroz ovakve javne pozive da taj kvalitet podignemo na viši nivo, što u konačnici daje bolje sportske rezultate”, ističe Edin Buševac, direktor SKPC ”Mejdan”.

Rukometni klub ”Konjuh” Živinice također je među dobitnicima sredstava, koja će im pomoći u redovnom radu i opstojnosti.

”Izdvojeno je nekih 25 hiljada KM, svaka pomoć je dobro došla, svi smo u lošoj finansijskoj situaciji, svaki dinar dobro dođe”, kaže Eldar Sarajlić, predsjednik RK ”Konjuh”.

Klubovi, organizacije i ustanove koje su dobile sredstva su iz svih dijelova Tuzlanskog kantona. U sportskim kolektivima se nadaju da će podrška narednih godina biti još veća.