Otvorena prva Kuća bosankog jezika u Tuzli

U strogom centru Grada Tuzle 29.9.2022.je otvorena Prva kuća bosanskog jezika, posvećena autoru najstarijeg, južnoslavenskog riječnika štokavskog narječja u Evropi , Bosansko-turskog riječnika kojeg je 1631 godine objavio Tuzlak, autor Muhamed Hevaji Uskufi.
Idejni tvorac gradnje kuće je gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović koji je i zvanično proglasio kuću  otvorenom .

“Imam danas čast otvoriti Kuću bosanskog jezika , koja sadrži postavke o najstarijem južnoslavenskom riječniku štokavskog narječja u Evropi. Ova kuća će biti čuvar zajedničke kulturne vrijednosti BiH, koja će čuvati uspomene na velikana naše prošlosti i na prvi južnoslavenski riječnik štokavskog narječja u Evropi i druge dokaze o višestoljetnom trajanju bosanskog jezika, kao zajedničkog naslijeđa svih Bosanaca i Hercegovaca . Bosanski jezik je bio zaboravljen i zbog toga je bilo važno uvesti strategiju zaštite  državnosti. Tek 1994.godine u ustavom Federacije BiH , a kasnije i BiH uvodi se pored naziva „srpski jezik“ i „hrvatski jezik „ i naziv bosanski jezik .Bosanskom jeziku vraćeno je njegovo višestoljetno ime , bosanski jezik , koji nije ni srpski , ni hrvatski , ni bošnjački, nego bosanski” -podsjetio je gradonačelnik Imamović, te se zahvalio donatorima u realizaciji projekta.
Predstavljanje eksponata uradili su kustosi Centra za kulturu Tuzla, o čemu kustos Senad Begović ističe, da je sve predstavljeno hronološki, predstavljen je srednji vijek, osmanski,  austrijski i kada se vraća ustav.Stalna postavka sadrži dokaze o višestoljetnom trajanju bosanskog jezika od Povelje Kulina bana od 1189 , pa do 20-tog stoljeća. Na prvom spratu su postavljeni i stolovi na kojima se nalazi i riječnik Muhameda Uskufija i stolice i drugi eksponati koji su dočarali njegov rad, ali i certifikati koji su za sva vremena ostali svjedoci njegovog rada.  Za dokumentaciju na raspolaganje stavili su Arhiv TK, Muzej istočne Bosne Tuzla, Institut za jezike BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Bošnjačke zajednice kulture Preporod BiH, Mišo Ešić, autor knjige „Zašto je zabranjen bosanski jezik“ , koji je ovom prilikom izjavio, da Kuća bosanskog jezika nije napravljena od kamena, već  je ovo tvrđava koja je sagrađena od knjiga i kulture.
Ovaj važan objekat su svojim radom i sredstvima pomogli Grad Tuzla, Tehnograd d.o.o. Tuzla, Deling Invest d.o.o. Tuzla , Deling Invest d.o.o. Tuzla, Tehnograd –Compani, d.o.o. Tuzla, Inproz Grop d.o.o. Tuzla, Esloteli d.o.o Tuzla, dženeks d.o.o. Heez Transport d.o.o. Tuzla, Cestotehnik d.o.o. Tuzla, Dženeks d.o.o. Tuzla , TOM –CAT d.o.o. Tuzla Tim Gradnja d.o.o. Tuzla , Ingram D.o.o.. Srebrenik , BABILON d.o.o. Tuzla , ELKOM d.o.o. Tuzla.
Piše: Duška REBIĆ