XIX FEST Svečano otvoren predstavom „Gospođica Julija“ u Teatru kabare Tuzla

U Teatru Kabare Tuzla počeo je Međunarodni festival sa predstavom pod sloganom VIDi 19i? Predstavom „Gospođica Julija“u režiji Aide Bukvić .
Svečanost je otvorila ambasadorica Švedske, Johana Stomguist jer se i cijeli program odvija u partnerstvu sa Ambasadom Švedske u BiH. U predivnom ambijentu Teatra Kabare Tuzla održana je promocija drame „Gospođica Julija“ gdje su promotori bili uvaženi profesori, Srđan Vukadinović, Marica Petrović , Damir Altumbabić i Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca.
Ovaj događaj su uljepšali i dali notuviše talentovani učenici u klasi profesora Elvisa Sivčevića koji su sa svojim kompozicijama izveli na gitari muzičke numere.
Kako je istaknuto na promociji o drami „Gospođica Julija“je napisana 1888 godine i premijerno je izvedena 1906 , kao jedno od najznačajnijih djela Strinbergovog opusa zkz.nordijske drame i jedno od najčešćih izvođenih i ekraniziranih drama , djela u 20.stoljeću. Radnja komedije se događa na imanju švedskog Grofa na Ivan dan 1874 godine, a naslovljena protagonitica je grofova kćer, istaki su između ostalog promotori.
Predstava je nastala u koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Narodnog pozorišta u Osijeku.
Uloge tumaće Matea Murušić, Vladimir Tintor i Petra Bernarda Blašković .
Na repertoaru druge večeru su predstave:
30.11.2021. „Vla Vla Vlajland Cabaret“ autora i režija . Ivan Leo Lemo Kazalište Moruzgva Zagreb/ Hrvatska
U srijedu 1.12. 2021 .“Medeja“ Euripid  režija :Damir Altumbabić , Akademija Dramskih umjetnosti Tuzla/BiH
2.12.2021 „Mundhausen“ režija Boris Kovačević, Teatar Exit i MOVENS –Zagreb/Hrvatska
Petak 3.12,2021. „Lijevo desno glumac „ Autor projekat:Zijah Sokolović- 50 godina umjetničkog rada Thearto  q Jugoart Hrvatska/Srbija
Subota 4.12 .2021 „Tri žene“ Vedran Klapic –režija Robert Raponja –koprodukcija Tigar teatar Fort Forno / Osječko ljeto kulture/Hrvatska
 Nedelja u 18 sati Premijera predstave za djecu „Hoću kući“, autice Jasminke Petrović  u režiji  Envera Hasića –Teatar Kabare Tuzla /BiH
Sve predstave se održavaju u 19:30 sati, osim za djecu u 18 sati , a sve druge niformacije možete dobiti na broj 035 264.733.
    Piše:  Duška REBIĆ