“Vukovijski vremeplov“, nova knjiga Sejfulaha Imamovića

Ovih dana iz štampe je izašla nova knjiga Sejfulaha Imamovića pod nazivom  „Vukovijski vremeplov“. Izdavači su: JU Arhiv Tuzlanskog kantona Tuzla i Društvo arhivskih zaposlenika TK Tuzla. Recenzenti knjige su prof. dr. Izet Šabotić i mr. sc. Omer Zulić, a lektori Hatidža Fetahagić, prof. i mr. sc. Alma Hasukić.

U ovoj knjizi autor donosi saznanja do kojih je došao istražujući lokalnu historiju, a u vezi su sa historijom Vukovija, bivše općine Vukovije i njenog okruženja. Sejfulah Imamović ranije je objavio knjige „Vukovije“ i „Stari nišani u Vukovijama“ koje uglavnom govore o prošlosti Vukovija. Te knjige upotpunio je knjigom „Leksikon tradicionalnih bosanskih termina“, koja govori o jeziku naših predaka u i oko Vukovija.

  • Novim saznanjima o Vukovijama pokušavam dati još koju sliku o neistraženoj historiji našeg kraja. Ova knjiga, iako nosi naziv Vukovijski vremeplov je faktički nastavak knjige Vukovije, kazao je autor Sejfulah Imamović.

Promocija knjige „Vukovijeski vremeplov“ bit će održana u Gradskoj biblioteci Kalesija, u petak, 24. Marta, u 17,00 sati. Promotori će biti prof. dr. Izet Šabotić i mr. Omer Zulić.

 

Sejfulah Imamović rođen je 1957. godine u Donjim Vukovijama. Po zanimanju je dipl. ing. tehnologije, odsjek hemijsko-tehnološki. Radio je u TG Birač u Zvorniku 1986. i 1987. godine kao inženjer u Koordinaciji proizvodnje glinice. U MUP TK Tuzla prelazi 1987. godine, gdje i sada radi kao inspektor za zaštitu od požara. U struci je izdao priručnik Zaštita pri proizvodnji, prometu i upotrebi eksplozivnih materija. Napisao je knjige „Vukovije“ i „Leksikon tradicionalnih bosanskih termina“, koje su objavljene  2010. godine. U 2011. godini napisao je knjigu „Stari nišani u Vukovijama“, čime je zaokružena slika o Vukovijama sa historijom, jezikom i materijalnim dokazima o postojanju ljudi na jednom prostoru.

Nakon dugogodišnjih istraživanja i napisanih djela, sada radi na proširenju svojih saznanja na simbolici života i nadgrobnih spomenika. Spada u red priznatih kalesijskih slikara. Član je Udruženja likovnih umjetnika TK od 2012. godine. Izlagao je na kolektivnim izložbama u Zenici, Živinicama, Gračanici, Tuzli  i Kalesiji u kojoj je imao i nekoliko samostalnih izložbi. Učesnik je likovnih kolonija u Zenici, Tuzli, Živinicama, Gračanici i Kalesiji. Na konkursu za idejno rješenje aktuelnog grba općine Kalesija osvojio je prvo mjesto, a učesnik je i drugih konkursa takmičarskog duha među kojima je i V i VI Bijenale umjetnosti minijature BiH u Tuzli. Na VI Bijenalu sa tri djela, u tri različite tehnike, ušao je među 150 umjetnika u BiH i dijaspori. Učešće je uzeo i na 7. BUM BiH, u oktobru 2013. godine u BKC TK Tuzla.