Vrijeme godišnjih odmora najpovoljnije za provalnike: Kako zaštititi kuće i stanove?

Ljetni mjeseci već su nastupili, vrijeme kada većina građana odlazi na godišnje odmore i kada se stvaraju uslovi za vršenje provala u stanove. Ono što je bitno znati kada krenemo na odmor jeste kako zaštititi svoju imovinu od provalnika.

Građani trebaju povesti računa da ako putuju, da predmete veće vrijednosti ne ostavljaju u domovima, da obavijeste komšije, rodbinu da putuju kako bi oni mogli vršiti nadzor nad njihovom imovinom. Da ne stavljaju prozore otvorenim i da se ne oglašavaju putem društvenih mreža o svojoj odsutnosti, navodi Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK.

Dođe li ipak do provale, mogućnost vraćanja ukradenih stvari je veća ako ih znate precizno opisati pa se uvijek preporučuje zapisivanje serijskih brojeva i fotografisanje vrjednijih tehničkih aparata i predmeta kako bi ih se lakše identifikovalo. Nakon provale odmah pozovite policiju i u svom domu ništa ne spremajte i ne dirajte te se krećite samo ako je to nužno kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći u otkrivanju provalnika. Upravo zbog krađa i provala tokom ljetne sezone, pojačani su policijski nadzori.

Uprava policij MUP-a TK kontinuirano poduzima pojačane aktivnosti i mjere posebno u vrijeme ljetne sezone u cilju očuvanja stanja sigurnosti na području Kantona. U tom smislu govorimo o pojačanom prisustvu službenika na terenu, neometanom odvijanju saobraćaja i pojačane su aktivnosti na očuvanju javnog reda i mira. Također je od velikog značaja i saradnja sa građanima, pa ovom prilikom ih pozivam da ako primijete sumnjiva lica ili nelegalne aktivnosti u svom naselju da obavijete o tome policiju bez odlaganja, ističu iz Uprave policije.

Ulazak provalnika u vaš dom, osim materijalnog gubitka, napad je i na vašu privatnost što uzrokuje stres i izaziva osjećaj bespomoćnosti. Provalnicima tehnologija nije previše zanimljiva jer joj se relativno lako uđe u trag, posebno laptopima i mobitelima. Pljačke domova najčešće su dobro isplanirane, provalnici prate kretanje vlasnika, kao i komšija, a provale prosječno traju od desetak minuta do sat vremena, ovisno o plijenu koji su namijenili ukrasti. Ako kod kuće držite gotovinu, policija savjetuje da je obilježite, a ako imate vrijedan nakit, svakako ga pohranite u sef.