U TK nije zabilježeno povećanje cijena hljeba i pekarskih proizvoda

Da bi moglo doći do enormnog poskupljenja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, širom svijeta, još prije dva mjeseca upozorila je  Organizacija UN za poljoprivredu i hranu (FAO). Prema njihovoj procjeni skok cijena u oslabljenim državama mogao bi biti i do 20 posto, jer je u maju ove godine njihov indeks cijena dostigao najveći rast u posljednjih deset godina. Najviše se mogao uočiti kod žitarica i biljnih ulja i šećera. Cijena kukuruza je porasla za 60 odsto,a ostalih žitarica za oko 26 posto. Kako je navedeno iz ove organizacije cijena pšenice u maju prošle godine iznosila je 185 eura, a ove 251 euro. Problem naše zemlje je što 80 posto pšenice uvozimo, loš odnos prema domaćim proizvođačima, nepostojanje robnih rezervi, što bi za posljedicu moglo imati enormni rast cijena životnih namirnica,a samim tim direktan udar na standard radnika tvrde iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

„Mene zabrinjava što nismo spremni i pripremljeni za otkup pšenice  ovogodišnjeg roda a već bi trebalo da se priprema jesenja sjetva mi smo se opustili prilično nismo očekivali ovakva drastična poskupljenja i druga stvar što zabrinjava da li Federacija kao i svi drugi imaju određene količne robne rezerve mi moramo na nivou godine  negdje oko 300 hiljada tona da uvezemo obzirom da se godšnje po glavi stanovnika troši 170 – 175 kg brašna“, kaže Mehmed Avdagić,predsjednik Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH

Iako je u odnosu na prošlu godinu došlo do poskupljenja brašna i ulja u našoj zemlji u Tuzlanskom kantonu za sada nije zabilježeno povećanje cijena hljeba i pekarskih proizvoda tvrde iz Udruženja pekara pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla.

“Sve sirovine za pekarstvo kada je u pitanju ulje brašno šećer su poskupile u odnosu na prošlu godinu, cijena masnoća je veća za 1 Km, cijena brašna pakovanje od 25 kg je veća za 1,5-2 KM promjena cijena pekarskih proizvoda još prema mom saznanju nema a kad će ne znamo, navodi Asim Agić iz Udruženj pekara pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzle.

Obizirom na već zabilježen  drastičan rast cijena hrane na svjetskom tržištu, dodatno pogoršanje se očekuje u narednom periodu, jer su najavljena i rekordna poskupljenja troškova,transporta i uvoza. Organizacije međunarodne pomoći takođe upozoravaju da će kriza izazvana panedmijom korona virusa uzrokovati povećanje broja siromašnih i gladnih ljudi, posebno u oslabljenim državama, kakva je i BiH.

„Zato ja pozivam najodgovornije, koji obnašaju određene političke funkcije da pod hitno krenu u rješavanje problema, jer se neće moći upravljati kriznom situacijom izazvanom siromaštvom i gladi koja nas može zadesiti već ove godine“ kaže Mehmed Avdagić,predsjednik Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH

Pored pandemije korona virusa, ni vremenske prilike ne idu na ruku. Štete na poljoprivrednim kulturama izazvane sušom i visokim temperaturama su ogromne. Prema svim pokazateljima izvjesno je da je težak period ispred nas, posebno zbog činjenice da nije zabilježen rast penzija, a ni plata u BiH.