Vratio se iz Švedske i pokrenuo biznis: I BiH ima kvalitetne mlade kadrove

Priznaje da je odluku lakše donio znajući da mjesto u kojem se radi nije mnogo važno za vrstu djelatnosti za koju se opredijelio. Znao je i da je Bosna i Hercegovina država u kojoj je perspektiva mnogo lošija u odnosu na Švedsku.

“Firma je konsultantska i bilo je pitanje samo da li ću uspjeti pronaći kvalitetne ljude koji bi radili posao na nivou onoga što očekuju klijenti iz Švedske. To je ustvari bio jedini rizik, ali sam ubrzo shvatio da mladi ljudi u Bosni i Hercegovini nisu manje sposobni od vršnjaka u Švedskoj ili u SAD-u, gdje sam također proveo godinu radeći. Poduzetništvo je na svim dijelovima planete na neki način rizično, ali nisam imao dilemu”, nastavlja Šantić.

Njegova firma danas uspješno posluje i redovno izmiruje sve svoje obaveze prema državi.

Želi proširiti poslovanje

“U početku je bilo poteškoća, jer svaki početak valjda mora biti težak. Sve u svemu, veoma sam zadovoljan. U martu smo zaposlili novih 15 ljudi, brzo rastemo i potražnja za uslugama veća je nego ikada. U budućnosti namjeravamo širiti konsultantski dio poslovanja, a imamo planove i već smo u procesu realizacije projekta u sklopu kojeg ćemo praviti svoja softverska rješenja, uz ambicije da to jednog dana prodajemo, a ne da nudimo samo konsultantske sate. Na taj način ne želimo samo da ZenDev učinimo stabilnijim, već i da pokažemo generacijama koje dolaze da je moguće u malom gradu i maloj zemlji praviti proizvode koji će biti korišteni i priznati u svijetu”, ističe Šantić. Naredni korak njegove kompanije će biti pokretanje inkubatora koji će biti od pomoći mladim ljudima kako bi realizirali svoje poslovne ideje.

“To će im pomoći da razviju posao i otvoriti im mogućnost da proizvode plasiraju na strana tržišta”, dodaje Šantić. Brat Reno u Mostar se vratio prije Senada, a u njihovoj namjeri da se vrate u domovinu podržali su ih i roditelji. “Oni također planiraju da se vrate već naredne godine”, kaže na kraju razgovora. (Anadolija)