Voda i srce: Ko i koliko da je pije?

Piše: Duška Rebić

U našoj svakodnevnoj ishrani tečnost mora da zauzima ključno mjesto, ali u savremenim gradovima pijenje vode je svedeno na minimum, jer se ona zamjenjuje sa čajem, kafom, a često i slatkim gaziranim pićima. Tako ispada da tečnosti pijemo mnogo često, a koristi od nje ne kraju je malo.

Ukupna dnevna količina vode za zdravu osobu iznosi litar i po do dva.
Ujutro:  čaša vode pola sata prije doručka, još jedna čaša dva i po sata poslije njega.
Preko dana: Dvije, tri čaše u pauzama između obroka(ne tokom jela).
Poslije 18 sati: najviše jedna čaša . Noću se ne smije piti!


U slučaju povišenog arterijskog pritiska od životne je važnosti da pazite na količinu popijene tečnosti. Kad  je nema dovoljno, u ćelijama se taloži mnogo natrijuma, koji u sebe skuplja svu okolnu vodu te pritisak raste. Za hipertenzičare je poželjno da popiju litar i po do dva litra vode na dan, a kod oboljelih sa dugogodišnjim stažom smanjuje se veličina bubrega, te oni gube sposobnost da filtriraju dovoljnu količinu mokraće. Popijena dva litra će ih preopteretiti, tako da je bolje zaustaviti se na litar i po vode dnevno.


Prilikom srčane insufijencije poremećen je rad srca i bubrega i pojavljuju se otoci jer se gomila  tečnost koja dospjeva u organizam.
Osobe sa patološkim stanjima kardiovaskularnog sistema moraju se držati  strogog režima pijenja vode. U  ovom slučaju savjet da se pije više vode ne odgovara. Da ne bi preopteretili organizam, za njih je važno da uzmu u obzir svaki gram tečnosti, uključujući i onu koju sadrže prehrambeni proizvodi.