Vlada TK:Traženje optimalnog rješenja za Rudnike Kreka

Vlada Tuzlanskog kantona, na čelu sa premijerom Suljkanovićem, u ulozi koordinatora, upriličila je jučer sastanak s ciljem stvaranja preduslova za nastavak eksploatacije, širenje eksploatacinog polja površinskog kopa „Šikulje”, a samim tim i opstanak Rudnika Kreka. Iako kantonalni organi nemaju stvarnu nadležnost za rješavanje po ovom pitanju, Vlada je pomogla održavanje sastanka kojem su prisustvovali predstavnici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Rudnika Kreka i Općine Lukavac.

Naime, u proteklom periodu Rudnik je dobio sva potrebna rješenja Vlade FBiH i federalnih institucija za neophodnu ekproprijaciju zemljišta i rušenje postojećih, nelegalno izgrađenih objekata, ali vlasnici i Općina Lukavac još uvijek nisu stvorili preduslove za uvođenje Rudnika u posjed. Kako je jučer istaknuto, Rudnici su pokazali i dobru volju da, pored obeštećenja, pomognu i zbrinjavanje porodica i stoke koja se nalazi na području planirane eksploatacije.

„Uspostava eksploatacije uglja na rudniku Sikulje je od inznimne važnosti za elektro – energetski sektor Bosne i Hercegovine” rekao je izvršni direktor EP BiH Nevad Ikanović.
Obzirom da nam je onemogućena dnevna proizvodnja 300 do 400 tona uglja, svaki dan čekanja Rudnicima Kreka nanosi i ogromnu materijalnu i finansijsku štetu” rekao je direktor Rudnika Kreka Osman Bleković.
„Ovaj dugogodišnji problem došao je do momenta kada se mora rješavati. Općina Lukavac nema dileme da ljude treba iseliti i time stvoriti preduslove za nastavak rada Rudnika, samo trebamo naći način na koji ćemo to uraditi, a da pri tome niko ne bude povrijeđen”, stava je načelnik Općine Lukavac Edin Delić, te istaknuo da će već početkom slijedeće sedmice biti doneseni neophodni dokumenti, na osnovu kojih će se pristupiti iseljavanju osoba koje nelegalno borave u ugroženim objektima na spornom lokalitetu.
Organizacijom ovog sastanka, Vlada je u svojstvu koordinatora pokazala dobru volju da pomogne u rješavanju ovog problema.
„Kao i više puta do sada, Vlada ima dobru volju da pomogne u rješavanju ove problematike, ali moram istaknuti da ovaj problem, niti jednim svojim dijelom nije u nadležnosti kantonalnih institucija. Ipak, ako uzmemo u obzir da je eksploatacija na ovom površinskom kopu neophodna za radna mjesta naših rudara, pozitivno poslovanje Rudnika, ali i plaćanje rudničkih finansijskih obaveza prema Kantonu i jedinicama lokalne samouprave, onda je neupitno da mi kao Vlada imamo dobru volju da riješimo ove probleme”, rekao je premijer Suljkanović, te izrazio zadovoljstvo što se došlo do naznaka rješenja ovog problema.