Vlada TK i UNDP za uspješno suprotstavljanje korupciji

Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP)  sastali su se u petak kako bi sistematizovali otvorena pitanja i otklonili moguće usporavanje procedura u stvaranju institucionalnih kapaciteta za uspješno suprotstavljanje korupciji.

Premijeru TK Kadriji Hodžiću, ministru finansija TK Vedranu Lakiću, sekretaru Vlade TK Enveru Ćosićkiću i sekretaru Ministarstva pravosuđa i uprave TK Mireli Tuzlak tom je prilikom prezentovan projekt u čijem je fokusu jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru.

Takav je projekt već implementiran u Kantonu Sarajevo, a obuhvata i 12 jedinica lokalne samouprave u oba entiteta BiH.

Nakon što su predstavnici Vlade TK iznijeli sve nedoumice u budućim koracima kada je u pitanju osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije, iz UNDP-a su ponudili direktnu stručnu i tehničku pomoć kada je u pitanju pravna regulativa.

Zahvalivši na razumijevanju specifičnosti Tuzlanskog kantona, premijer Hodžić je ukazao na želju Vlade TK da Ured za borbu protiv korupcije što prije stavi u funkciju.

Sljedeći koraci u projektu koji finansira Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini bit će usmjereni ka prilagođavanju kontekstu i potrebama Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Vlade TK.