Postepeni porast broja zaposlenih na Tuzlanskom kantonu

Kontinuirana potreba za zaposlenjem nove radne snage problem je s kojim se poslodavci susreću iz dana u dan, a razlozi tome su višestruki. Neki od njih su neformalno obrazovanje, starosna dob i nedovoljno radnog iskustva.

“Neki radnici odlaze u penziju, neki odlaze u inostranstvo, tako da poslodavci konstanto imaju potrebu za zapošljavanjem novih osoba. Znači puno je faktora koji utiču na potražnju”, govori Amela Makul, stručna saradnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK

Protekli mjesec prema podacima Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, evidentirano je 71.800 nezaposlenih osoba, što je za 5.000 manje u odnosu na prethodnu godinu, a od čega su 23.000 nekvalifikovane.

Kako ističu iz Službe, u narednom periodu planirani su projekti u čijem fokusu je rad na poboljšanju kvalifikacija kako bi se ostvario rezultat konkurentnosti na tržištu.

Porazno je i to da u tih 23.000 preko 2.500 mladih osoba u dobi između 15 i 30 godina”, navodi Makul.

Iako je zabilježen porast broja zaposlenih osoba, građani smatraju da su nepotizam i stranačko opredjeljenje samo neki od razloga zaposlenja, te da bez navedenog mladi ne mogu pronaći posao.

“Da se mlađi više potrude, a isto tako da stariji omoguće mlađima da bi mlađi dobili posao jer ima puno danasnjih generacija koji su zavrsili fakultete a nemaju posao”

“Mladi vjerovatno nisu dovljno zaposleni, sta je najveći problem Ne znam, mislim da je neka inertnost i da se ne trude dovoljno oko toga”

“Nisu dovoljno ni plaćeni, tako da poslodavci traže za male pare, a i omladina ne pruža baš toliko odgovora na ono koliko se plaća”

“Zna se kako se zapošljavaju, ako nisu članovu neke stranke, nema šanse da se zaposle”

“Malo počnu raditi i gazde mobing vrše, napuštaju, ne zadrže se puno. Teška situacija skroz”

Zbog trenutne epidemiološke situacije status zaposlenih u jednom periodu bio je poljuljan, ali je to bio i jedan od utjecaja za iznjedravanje malih biznisa i samostalnih djelatnosti. Neki od načina koje Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona realizuje jesu i Projekti sufinansiranja za podršku pri zapošljavanju mladih, te na taj način motivišu na rad i daju mogućnost sticanja radnog iskustva.

“Što se tiče programa sufinansiranja zapoljavanja i samozapošljavanja, Služba za zapošljavanje svake godine učestvuje u programima sufinansiranja u realizaciji programa preko Federalnog zavoda za zapošljavanje i Vladom TK”, zaključuje Amela Makul, stručna saradnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

Poboljšanje uslova za rad i pružanje prilika, te mogućnost napredovanja i usavršavanja u velikoj mjeri će pomoći da se broj nezaposlenih kontinuirano smanjuje, a što dovodi do rješavanja jednog od gorućih problema kako u državi, tako i u Kantonu.