Vlada FBiH stala u kraj povećanju cijena, šta slijedi?

U jeku pandemije zabilježen je veliki rast cijena osnovnih životnih namirnica. Upravo iz tog razloga Vlada FBiH donijela je prošle sedmice odluku koja bi ograničila rast cijena. Ipak, građani, kojih se i najviše tiče, dok je ne vide u praksi, ovu odluku smatraju samo mrtvim slovom na papiru. No, vjerovali građani ili ne, Vlada je Odluku donijela, a ekonomski analitičari mišljenja su da je to trebalo biti davno učinjeno.

”Što se tiče građana oni mogu biti zadovoljni što je Vlada konačno reagovala na poskupljenja kojima svjedočimo u već dužem periodu i ukoliko inspekcija bude radila na pravi način i ukoliko se prodavci budu pridržavali propisa dio proizvoda bi morao pojeftiniti, a dio ostati na postojećem nivou,” rekao je Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Upravo zbog toga inspekcije su zadužene da provode kontorle na terenu. Federalna uprava za inspekcijske poslove odmah je reagovala. Dostavila je elaborat Federalnom ministarstvu trgovine u kojem su napravili analizu cijena i marži za četiri osnovne životne namrinice i to ulje, brašno, šećer i riža. Te analize obuhvatile su prvi kvartal 2021. godine i u njemu su uočene povećane cijene ulja, dok za ostale nije bilo nekih značajnih izmjena.

Još uvijek mi nismo u toj fazi kontrola zato što Vlada FBiH mora donijeti Odluku o neposrednoj kontroli cijena i kontrola inspekcijskih nadzora se vrši na osnovu Odluke Vlade FBiH odnosno na nižim nivoima na osnovu odluka vlada, kantona i svih drugih nivoa vlasti, izjavila je Ivana Jusufbegović, FUZIP.

U ovom trenutku, ističu analitičari, nisu poznate marže za sve proizvode sa liste, te se ne može predvidjeti koje će namirnice pojeftiniti, a koje ostati na istom nivou. Pojednostavljeno rečeno, posljednji dio profita odnosno zarade kada se obračunaju svi troškovi, veleprodavci ne smiju zaraditi više od 6%, a maloprodavac više od 8%. u odnosnu na nabavnu cijenu određenog proizvoda.