Vlada FBiH spremna otkupiti sve tržišne viškove

Vlada FBiH razmatrala je informaciju Federalne direkcije robnih rezervi o stanju robnih zaliha, s posebnim osvrtom na robne rezerve merkantilne pšenice i eventualne intervencije na tržištu FBiH.

Vlada FBiH je iskazala opredjeljenje da zaštiti domaću proizvodnju i otkupiti sve tržišne viškove, stoga je u federalnom proračuna za 2022. godinu predviđeno 20 milijuna maraka za robne rezerve.

Direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka kazao je kako će ukrajinska kriza zasigurno proizvesti posljedice za uvozno orijentirana gospodarstva kakvo je i bosanskohercegovačko.

Istaknuo je da će Vlada FBiH i Federalna direkcije robnih rezervi pokušati pronaći najbolja rješenja kako bi te posljedice bile što manje.

– Federalna direkcija robnih rezervi ne smije biti konkurencija na tržištu. Potrebno je pustiti sve gospodarstvenike da pokažu svoje vještine i u ovako teškim trenutcima. Direkcija robnih rezervi je u situaciji da do kraja žetve drži situaciju pod kontrolom. Vidjet ćemo kakva će biti ova žetva, ako budu klimatski uvjeti odgovarali, imat ćemo situacije u kojoj ćemo relaksiranije razgovarati o svemu – kazao je Bavrka.

RTV Slon/FENA