Vlada FBiH razmatra povećanje iznosa najniže penzije za 3,2 posto

Vlada Federacije BiH će, kako je najavljeno iz Ureda premijera FBiH, na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu, razmatrati Prijedlog odluke o povećanju iznosa najniže penzije za 3,2 posto, počevši od 1. januara 2019. godine.

Za realizaciju te odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u “Službenim novinama FBiH”, Vlada će zadužiti Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Predložena odluka je na dnevni red uvrštena nakon što je Federalni zavod PIO 8. januara ove godine dostavio obrazloženje finansijskog stanja, u kojem je navedeno da je trenutno stanje u kojem se nalazi taj zavod veoma povoljno, s izraženim pozitivnim trendovima.

Prema prikazanom finansijskom stanju Federalnog zavoda i procijenjenom iznosu potrebnih sredstava za povećanje najnižih penzija za 3,2 posto, a imajući u vidu rast BDP-a, konstatovano je da postoje realne finansijske mogućnosti za povećanje, potvrđeno je Feni iz premijerovog ureda.

Hitna sjednica Vlade Federacije BiH bit će održana danas u sjedištu Vlade u Sarajevu, s početkom u 10.00 sati.

Najvažnije odluke Vlade Federacije BiH bit će prezentirane na pres-konferenciji u 11.15 sati, najavljeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ured će sa sjednice dostaviti saopćenje za javnost i fotografije, a o konačnom dnevnom redu sjednice će obavijestiti nakon što ga Vlada FBiH utvrdi.