Vlada FBiH razmatra povećanje iznosa najniže penzije za 3,2 posto

Vlada FBiH razmatra povećanje iznosa najniže penzije za 3,2 posto

Vlada Federacije BiH će, kako je najavljeno iz Ureda premijera FBiH, na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu, razmatrati Prijedlog odluke o povećanju iznosa najniže penzije za 3,2 posto, počevši od 1. januara 2019. godine.

Za realizaciju te odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u “Službenim novinama FBiH”, Vlada će zadužiti Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Predložena odluka je na dnevni red uvrštena nakon što je Federalni zavod PIO 8. januara ove godine dostavio obrazloženje finansijskog stanja, u kojem je navedeno da je trenutno stanje u kojem se nalazi taj zavod veoma povoljno, s izraženim pozitivnim trendovima.

Prema prikazanom finansijskom stanju Federalnog zavoda i procijenjenom iznosu potrebnih sredstava za povećanje najnižih penzija za 3,2 posto, a imajući u vidu rast BDP-a, konstatovano je da postoje realne finansijske mogućnosti za povećanje, potvrđeno je Feni iz premijerovog ureda.

Hitna sjednica Vlade Federacije BiH bit će održana danas u sjedištu Vlade u Sarajevu, s početkom u 10.00 sati.

Najvažnije odluke Vlade Federacije BiH bit će prezentirane na pres-konferenciji u 11.15 sati, najavljeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ured će sa sjednice dostaviti saopćenje za javnost i fotografije, a o konačnom dnevnom redu sjednice će obavijestiti nakon što ga Vlada FBiH utvrdi.