Vlada FBiH potpisala Ugovor o isplati 100.000KM pomoći za Saborni hram u Tuzli

Prošlog mjeseca Federalna Vlada je uvažila molbu pristiglu ispred Sabornog hrama Uspenija Presvete Bogorodice u Tuzli, da pruži finansijsku pomoć za obilježavanje jubileja 140 godina postojanja ovog hrama.Vlada FBiH je odobrila isplatu od 100.000 KM iz tekuće rezerve ovogodišnjeg budžeta FBiH i ova odluka je pretočena u djelo.
Ugovor su potpisali između Generalnog sekreterijata Vlade FBiH, Srpske opština tuzlanske o namjenskom korištenju dodjeljenih sredstava u svrhu obilježavanja ove značajne godišnjice i obnovu Hrama. Ova podrška doprinosi afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala, tradicije kulturne posebnosti, kao i podizanje nivoa urbane kulture i očuvanje srpske kulturne baštine u Tuzle.
Komisija za očuvanje nacionalnij spomenika je 2007 godine Saborni hram Uspenije Presvete Bogorodice sa pokretnim naslijeđem u Tuzli proglasila nacionalnim spomenikom BiH.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je izjavio:- Ponosan sam da smo u mogućnosti izdvojiti sredstva i svakako da ćemo nastaviti poduprijeti sve događaje koji njeguju i jačaju naše zajedništvo i širinu naše države u kojoj ima za sve podjednako bez obzira na vjeru i naciju. Ovaj hram je jedan od najljepših simbola Tuzle, ali i cijele BiH.
Hram nije samo arhitektonsko vrijedna građevina, nego ima i ogromno duhovno značenje i nosi vrijedne poruke. Simbol je naših dobrih odnosa koje njegujemo vjekovima. Svima nam je ponos da smo sačuvali i čuvamo jednu od najljepših pravoslavnih crkava našim postojanjem-istakao je premijer Federacije Fadil Novalić.
Za podršku Hramu crkveni velikodostojnici su premijeru  Novaliću prošlog mjeseca uručili priznanje.
Duška REBIĆ