Vlada FBiH osigurala 20 miliona KM za stambene kredite mladih

Kako zadržati mlade u Bosni i Hercegovini – veliko je pitanje. Jedan od načina Vlada Federacije BiH vidi u rješenju njihovog stambenog pitanja. 

Jedina komercijalna banka u većinski državnom vlasništvu Union banka počela je aktivnosti na plasmanu kredita za mlade za koje je polovinu novca osigurala Vlada Federacije, izvještava Federalna.ba.

Ukupan fond iznosi 20 miliona maraka, a kredite će moći dobiti osobe do 40 godina starosti, bez obzira na to da li su u braku ili samci, i to po nešto povoljnijoj kamatnoj stopi od 2,99%. Maksimalan rok otplate kredita je 20 godina, a maksimalan iznos 150.000 maraka, što ovisi od kreditne sposobnosti tražitelja.

Procedura odobravanja kredita ne razlikuje se od mase ostalih na tržištu. Međutim, kamata je nešto niža – 2,99%, fiksna je, a mlađi od 35 godina neće plaćati ni troškove obrade kredita, dok će oni za ostale iznositi 0,5%.
“Do 10% odnosno do 10.000 maraka može biti isplaćeno gotovinski za popratne troškove. Ova kreditna linija jeste ograničena iznosom i moguće je da u nekom periodu budemo imali veliki broj zahtjeva nakon čega će biti utrošena kompletna sredstva ove kreditne linije”, kaže Edis Ražanica, direktor Sektora za poslovanje s klijentima Union banke.

U Federalnoj vladi se nadaju da će ovaj oblik finansiranja stambenog zbrinjavanja mladih postati praksa. Kreditna linija je specifična i po tome što je 10 miliona maraka, koje daje Vlada, ustvari kredit Union banci, čiji je većinski vlasnik, koji joj banka treba vratiti u roku od 20 godina po kamatnoj stopi od 0,10%.

(Radiosarajevo.ba)