Više od pola miliona KM za kilogram drveta od kojeg se dobija ”tekuće zlato”

Kad aquilariju napadne plijesan i ošteti deblo, drvo, kao obrambenu reakciju počinje proizvoditi specifičan miris. Prilikom berbe, napadnuti tamni dijelovi sa smolom se odvoje od zdravog dijela drveta, koje nema miris i kremaste je boje.

Nekada se koristilo kao analgetik, danas je poznato kao tekuće zlato čiji se kilogram prodaje za 268000 eura. Riječ je o agaru, dijelu drveta aquilarije koje raste u Kini.

Naime, kad aquilariju napadne plijesan i ošteti deblo, drvo, kao obrambenu reakciju počinje proizvoditi specifičan miris. Prilikom berbe, napadnuti tamni dijelovi sa smolom se odvoje od zdravog dijela drveta, koje nema miris i kremaste je boje. Nakon destilacije dobije se eterično ulje koje se koristi kao sastojak u najskupocjenijim parfemima, uključujući i Armani Privé’s Oud Royal i Yves Saint Laurent’s M7 Oud Absolu.

Drveće aquilarije tradicionalno se sadilo oko kineskih sela jer je doprinosilo uređenju okoliša po feng shui principima. Zapisi o njegovom korištenju postoje još od 7. stoljeća, a već tada je bilo izuzetno cijenjeno.

Osim smole koja se upotrebljava u proizvodnji parfema, koriste se i mali komadići kao mirisni štapići, a veliki komadi, dugi i po nekoliko metara, koriste se za ručno izrađene skulpture, koje pri prodaji dosižu cijenu i od nekoliko milijuna kuna. Kilogram mirisnih štapića možete dobiti već za 53600 eura.

Po ovom mirisu ili bolje reći trgovini ovim mirisom ime je dobio i Hong Kong, koji je nekoć bio trgovinska luka, a cijenjena roba na tržištu upravo mirisi. Ime Hong Kong zapravo znači Mirisna luka.

 Danas je drvo aquilarije ugroženo jer ga sve više uništavaju krijumčari, koji traže primjerke drveća prirodno napadnutog plijesnima, jer takvi imaju veću vrijednost na tržištu. Time riskiraju i 10 godina zatvora. Organizacije za zaštitu okoliša, s druge strane, potiču farme koje uzgajaju ovo drveće po načelima održivog razvoja.