Veliko otvaranje 12.Plazma Sportskih igara mladih održano u Gračanici

12.Plazma Sportske igre mladih otvorene su jučer svečanim programom na gradskom Skveru. Preko 1000 mališana sa područja grada Gračanice okupilo se u centru grada kako bi prisustvovali svečanom otvaranju 12.Plazma sportskih igara mladih, zabavnom programu, paljenju baklji te takmičenju u atletici i između dvije vatre koje se održalo na rukometnom igralištu, a prisutne je zabavljao Amel Ćurić.

Prisutnima se obratio Zdravko Marić regionalni predsjednik Igara, gradonačelnik Nusret Helić, Ministrica kulture, sporta i mladih TK Ivana Mijatović a zatim i sponzori Sportskih igara mladih.

„Posebno hvala organizatorima što su Gračanicu prepoznali kao pravog partnera, kao sportsku sredinu, sredinu mladosti i ljubavi, sredinu u kojoj je budućnost odavno počela i što ste nam povjerili da budemo domaćini jednog od najvećih amaterskih sportskih događaja mladih ne samo u regiji nego i šire. Gračanlijama je uvijek polazna tačka ili vodilja kroz život bila ljubav, solidarnost, poštivanje i uvažavanje drugog i drugačijeg, prijateljstvo i vjera u budućnost. Upravo na tome počivaju i SIM koje doprinose razvoju tolerancije i solidarnosti, prijateljstva, fair play-a, međusobnom uvažavanju. Ovdje se navikne da je i poraz pobjeda, da je i plač osmijeh. Ovdje su svi samo djeca – blago ovog svijeta“, kazao je u svom govoru gradonačelnik Nusret Helić.

Pokrovitelj regionalnih takmičenja Igara ove godine je Vlada Federacije BiH, a pobjednici iz Gračanice su se plasirali na veliko finalno takmičenje koje će biti održano u Sarajevu.

Velikom otvaranju prisustvovali su brojni mediji a uživo su prenosile televizije N1, Sport klub i Arena sport.

Nakon cijelodnevnog programa i takmičenja, u večernjim satima koncert je održala grupa Crvena jabuka dok su im predgrupa bili učenici škole muzike iz Umjetničko-obrazovnog centr