DUBOKO DISANJE: Političkom perverzijom protiv izbora

Piše: Zlatko Dukić

Očekivalo se to kad je bilo jasno da nema ništa od promjena Izbornog zakona BiH po volji HDZ-a, ali ovo je ipak previše: koristiti se zloupotrebom pozicija u vlasti, oličenom u državnom ministru fiansija i trezora, ne samo da je bezobrazluk, koji HDZ-u BiH nije stran, već je na granici politički pervertiranog izopačenja uslova za ovogodišnje opšte izbore, kroz smišljeno i pogano blokiranje 12,5 miliona KM, koliko je CIK-upotrebno za njihovu pripremu

 

NAJPRIJE JE TO OSUJEĆENO na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH sredinom maja, kad su se uzjogunili HDZ-ovi delegati, zatim je isto učinila i trojka HDZ-ovih ministara u Vijeću ministara BiH, a slično se zahtjev za osiguravanjem para za izbore proveo i na Predsjendištva BiH. Elem, 12,5 miliona KM, koliko je CIK zatražio za ovogodišnje izbore, a koje je trebalo uplatiti na njegov račun do19. maja, još je „na dugu štapu“. Tako žele i tako to rade oni, koji nastoje svim silama da izbore osujete, u blažoj varijanti odgode, a zapravo ucjenjuju i bezočno manipulišu.

Nije teško pogoditi pozadinu: da je uspio opak naum izmjena Izbornog zakona BiH po HDZ-ovoj volji, a u cilju daljeg betoniranja nacionalističkog i naciopatskog kroja ove države, uz dodatak nove teritorijalne organizacije (čitati: treći entitet, a u nastavku i vraćanje tzv. Herceg-Bosne), sve bi se drukčije odvijalo. Para bi bilo, CIK bi radio normalno, ne bi morao poništiti sedam tendera za osiguravanje tehničkih i materijalnih uslova za izbore, ne bi uvodio prekovremeni i noćni rad, jer nema mogućnosti da plati volontere i, u konačnici, izbori bi bili po željama, mustri i volji razbijača Bosne i Hercegovine.

 

NJIMA, RAZBIJČIMA DRŽAVE iz HDZ-a i SNSD-a, što su „slavno“ potvrdili i na hitnoj sjednici Doma naroda državne skupštine početkom ove sedmice, to se tako može, to će biti nekažnjeno i to će, dakako, sve nas da košta. Naoko mimo pažnje, iako je to suština, ostaje činjenica da se na sve ne reaguje s onih adresa, koje su predobro plaćene i zadužene da zavode red u ovoj zemlji. Nikakve koristi nemamo od saopštenja, poput onog Američke ambasade u BiH, o tome da je postupak HZD-a neprihvatljiv. Kad se sve svede na saopštenje, onda HDZ-u i SNSD-u, iako ne samo njima, jednostavno „puca prsluk“ za kritike i prigovore. Oni nastavljaju po svom, pokušavajući na infantilan i mediokritetski način sve pravdati borbom za zakonitost, jer – kazaće to Vjekoslav Bevanda, ministar finansija u trezora BiH u ulozi provjerenog HDZ-ovog špic-igrača, a podržaće ga Nikola Špirić, dopredsjedavajući Doma naroda, odavno prokušan SNSD-v „borac za državu“ – para ima, ali nema budžeta države, što je zakonska osnova za onih famoznih 12.5 miliona KM.

Tu negdje je poenta ovog bezobrazluka s pervertiranim zadahom: dava BiH već godinu i po nema budžet; 2021. je trajalo tromjesečno privremeno finansiranje, a taj budžet još nije usvojen; Ova godina već ima dva kvartalna privremena finansiranja, a sve to na bazi sredstava, koja su bila na raspolaganju u 2020. godini… Dakle, neko se postarao za to da budžeta nema, jer zna da je to nužna zakonska osnova za finansiranje izbora. A pošto taj „neko“ (vidjeri pod HDZ i SNSD) bolesno uporno i trvdoglavo tvrdi da je Centralna izborna komisija, koja izbore provodi, nelegalna – unatoč presudi Suda BiH koja kaže suprotno – ovakav  tok događaja se morao očekivati.

 

VAPAJ ČELNIKA SDA Bakira Izetbegovića na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH – sažet u očekivanje da visoki predstavnik Kristijan Šmit uzme stvari u svoje ruke i raspetlja ovaj bezuman čvor – teško da je ikakva utjeha. Provjerena antidržavna mašinerija u Domu naroda, postrojena u osam od petnaest delegata (po četiri) HDZ-a i SNSD-a – odavno otvoreno i nesmetano vedri i olači, blokira, ucjenjuje i uslovljava sve što bi moglo biti od koristi za ovu zemlju. Ili, pojednostavljeno, ali i surovo tačno rečeno: hoće se pokazati da je BiH nefunkcionalna, nemoguća i neodrživa, jer, eto, ništa ne štima, u svemu se zapinje. Nudeći tu liniju razmišljanja i iščašenog zaključivanja, rušioci ove zemlje – sada već u svojstvu dobro utreniranih diverzanata – računaju, i to krajnje pogrešno, na to da smo retardirani i da ne vidimo da su osnovni vinovnici i najveći uzročnici tog stanja, baš oni, koji nam „velikodušno“ nude „nemogućnost BiH“.

Politička perverzija sa pripremama ovogodišnjih opštih izbora, dobrodošla im je prilika za to da „pokažu zube“ i da „dokažu“ da su u pravu. Po cijenu, koja njih najmanje zanima, jer su u delegatskoj funkciji i u ulozi rušilaca baš zato – da zemlju razvale, obesmisle i tisnu u dodatnu krizu, a da za sve to budu i nagrađeni, jer će nas za četiri godine opljačkati u prosjeku za 270.000 KM. Svako od njih ponaosob.