Vedrana Šimić i Milan Lucić priredili veličanstveno otvaranje Napretkovih dana u Tuzli

Od prvog dana kada su glazbeni stručnjaci otkrili njen vanserijski talent i glas koji ostavlja bez daha, Vedrana Šimić osvaja publiku gdje god se pojavi na sceni. Uvijek vedra i nasmijana, kako i njeno ime kaže, Vedrana izvodi najzahtjevnije arije i solo pjesme i zasluženo dobija ovacije publike.

Vedrana Šimić rođena je u Tuzli, a svoj studij solo pjevanja započela je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesorice Paše Gackić. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Mire Zidarić – Orešković. Uslijedila su usavršavanja kod talijanskog vokalnog pedagoga Paola De Napolija i profesorice Dunje Vejzović.

Vedrana Šimić je od svojih glazbenih početaka vezana uz HKD Napredak, stoga ne čudi da su ovogodišnji Napretkovi dani kulture u Tuzli otvoreni koncertom „Hrvatska vokalna lirika“, na kojem su nastupili upravo sopranistica Vedrana Šimić i klavirist Milan Lucić.

„Hrvatska vokalna lirika“ ponudila je brojnoj tuzlanskoj publici u Međunarodnoj galeriji portreta bogat, raznovrstan i vrlo zahtjevan program djela hrvatskih skladatelja, Ivana pl. Zajca, Blagoja Berse, Josipa Hatzea, Jakova Gotovca i drugih.

„Ovaj divni program, koji smo izveli pred tuzlanskom publikom, veoma je zahtjevan, ali i izuzetno inspirativan za jednog glazbenog umjetnika. Uvijek se radujem nastupiti u mojoj Tuzli, posebne su to emocije. Drago mi je da je publika imala predivne reakcije, da su osjetili emociju koju smo donijeli i da su nas nagradili divnim aplauzima“, kazala je Vedrana Šimić, izvanredna profesorica na Odsjeku za solo pjevanje, Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Sa Vedranom je u Tuzli nastupio klavirist Milan Lucić, rođeni Zeničanin, doktor muzičkih umjetnosti iz oblasti klavira i umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu i višestruko nagrađivani umjetnik.

Od kada je 2004. godine debitirala, do danas, ova je operna diva zabilježila devedesetak gostovanja u Operi HNK Zagreb, ali i na brojnim regionalnim, europskim i svjetskim pozornicama. Nastupala je na više kontinenata i uz pratnju brojnih eminentnih orkestara, te sa nekim od najznačajnijih europskih i svjetskih dirigenata.

Djela koja je Vedrana Šimić izvela na tuzlanskom koncertu još jednom su pokazala sav raskoš njenog osebujnog talenta, izuzetnu ekspresivnost i bogatstvo interpretacije, što je publika nagradila ovacijama i vraćanjem na bis, nekoliko puta.
Ovim koncertom započeli su ovogodišnji Napretkovi dani, u okviru kojih će u narednih mjesec dana u Tuzli biti održani kulturni događaji na kojima će tuzlanska podružnica ugostiti članove drugih Napretkovih podružnica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ako je suditi po početku, čeka nas mjesec u znaku kulture i promocije rada HKD Napredak, na najvišoj razini.

B.P.

hrvatskiglasnik.ba