Vakcine protiv sezonske gipe u TK stižu do kraja sedmice

Vakcine protiv sezonske gripe još uvijek nisu stigle na područje Tuzlanskog kanntona, a očekuje se da će biti dostavljene do kraja sedmice. U posljednih 10 godina u Tuzlanskom kantonu nabavlja se do šest hiljada vakcina protiv sezonske gripe godišnje, međutim s obzirom na cjelokupnu situaciju, potrebno je osigurati i bolničke kapacitete za osobe koje obole od sezonske gripe. Ove godine osigurane su i vakcine za zdravstvene radnike.

“Količina od 5,5 hiljada komada isključivo je za hronične pacijente. Očekuje se da stigne narednih dana. S druge strane SZO obezbijedila je određene količine za zdravstvene radnike. Ukoliko neko ne pripada osjetljivim kategorijama, a želi da se vakciniše protiv sezonske gripe mislim da će biti u komercijalnom dijelu tako da postoji mogućnost da se obezbijede” – naglasila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Za razliku od BiH stanovništvu susjednih zemalja vakcina je bila dostupna prošlog mjeseca. Vakcinacija protiv gripa je dobrovoljna, a prioritet su osim zdravstvenih radnika i osobe starije od 65 godina.

“Tu su i hronični bolesnici koji boluju od plućnih, kardio vaskularnih bolesti, osobe na hemodijalizi, sa bolestima bubrega, bolesti jetre itd, sva ta hronična oboljenja su dovoljan teret čovjeku i naravno da ga treba zaštititi od dodatne napasti u ovom slučaju virusa gripe, a da ne spominjemo i virus koronu”.

U BiH, prema procjenama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravstvo RS-a, godišnje se registruje oko 50.000 novih slučajeva gripe.

(RTV SLON)