Vakcinacija građana protiv sezonske gripe ipak zadovoljavajuća

Dolaskom hladnijeg vremena  dolazi i sezona gripe, a ove godine je to pomalo otežavauća okolnost, jer je već nekoliko mjeseci među prisutna i pandemija korona virusa čiji se simptomi u mnogome podudaraju. Upravo zbog toga su iz Zavoda za javno zdravstvo TK upozorili kako bi zdravstveni sistem zbog sudara dvije vrste bolesti mogao biti narušen, tako da apel građanima za vakcincijom protiv sezonske gripe ne prestaje.

“Pa mislimo da smo sasvim upravu kada apelujemo i upujućeno ljude da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe, pa i u krajnju liniju zaštitili privredu i ostale građane i tako dalje i tako dalje,” rekao je prim. dr. Blaško Topalović, mr. med. sci, specijalista epidemiologije i  rukovodilac Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravlje TK.

Vakcinacija protiv sezonske gripe u domovima  zdravlja na području TK  uveliko je počela, a iz Zavoda poručuju kako su zadovoljni kako taj proces protiče.

Krenula je vakcinacija  na naše zadovoljstvo koja za sada dosta dobro protiče istina još uvijek mislim da šest domova zdravlja nije potrošilo svu količinu koja im je tim planom određena, kaže dr Topalović.

Prije pojave korona virusa u ovo doba godine glavni zdravstveni problem predstavljala je sezonska gripa dok se u ovogodišnjim izvještajima ,gripa više i ne spominje, pa se stiče utisak da je ove godine i nema.

“Registrovanih slučajeva, potvrđenih slučajeva gripe na TK  u ovom trenutku nemamo, što je zapravo jedna dobra infromacija. Nemamo podataka niti informaciju o tome kakvo je stanje u susjedstvu,” kaže Topalović.

Sa druge strane imamo situaciju gdje su građani sve više skeptični prema vakcinama, naročtio ukoliko se radi o vakcinama za koronu virus, a građani, kada je u pitanju vakcinacija protiv sezonske gripe su podijeljenog mišljenja.

Da se građani plaše i da su skeptični prema bilo kojoj vakcini pa i onoj protiv sezonske grupe razumljivo je, tvrde u Zavodu za javno zdravstvo, zato se trebaju i moraju infromisati o vakcinama, poručuju iz Zavoda. Posebno otežavajuću okolnost predstavlja što građani zbog sličnosti simptoma, ne mogu da prepoznaju da li se radi o korona virusu ili sezonskoj gripi. Kada su u pitanju vakcine protiv sezonske gripe, ono što je važno da naši građani znaju jeste da se radi o vakcinama koje su za rizične grupe besplatne, te je potrebno da ih iskoriste kako bi se zaštitili od mogućih kompikacija gripe koje mogu biti itekako opasne.