UZNEMIRUJUĆE: Izvedena nevjerojatna operacija lica

U SIJEČNJU ove godine ekipa koja je brojala više od 100 liječnika i medicinskog osoblja izvela je operaciju koja je trajala 25 sati. Operacija je izvedena u NYU Langone Health centru na Manhattanu u New Yorku, a tom prilikom je operiran 26-godišnji mladić kojemu je napravljena transplantacija lica.

Radi se o Cameronu Underwoodu koji je 2016. godine pokušao samoubojstvo pucnjem u glavu, a samo 18 mjeseci kasnije izvedena je operacija transplantacije lica. Kako su liječnici izjavili za BBC, to je najkraći period od ozljede do operacije transplantacije lica u SAD-u.

Transplantacije lica počele 2005. godine

BBC javlja i kako je, otkako je 2005. godine napravljena prva operacija transplantacije lica, više od 40 njih izvedeno diljem svijeta. Ovu operaciju predvodio je doktor Eduardo D. Rodriguez, koji je rekao da je uz povoljnu medicinsku prognozu, Cameronova odlučnost da preživi pomogla da operacija bude što uspješnija.

“Na kraju, sve se svodi na pacijenta. Cameron se trudio i napravio je ono što je bilo nužno”, rekao je.

Transplantacija koju je dr.Rodriguez radio na Cameronu je treća transplantacija lica u njegovoj karijeri, a kako kaže, relativno malo razdoblje od ozljede do transplantacije bilo je velik faktor u Cameronovom opravku.

“Nije živio s ovom ozljedom deset godina ili više kao većina pacijenata kojima transplantiramo lice. Stoga se nije morao nositi s dugoročnim psiho-sociološkim problemima koji često dovode do problema poput depresije, zloupotrebe narkotika  drugih potencijalnih štetnih oblika ponašanja”, rekao je Rodriguez.

Opsežna transplantacija

Tijekom operacije, liječnici su Cameronu transplantirali i rekonstruirali donju i gornju čeljust, uključujući desni i 32 zuba. Presađeni su dijelovi unutrašnjosti usta, donje vjeđe i nos dok je jezik rekonstruiran.

Iz centra su poručili da je ova operacija bila tehnološki najnaprednija transplantacija lica te da se po prvi puta koristila maska lica od donora koja je 3D printana.

Donor je bio 23-godišnji Will Fisher, prvak u šahu i pisac koji se bavio filmovima. “Smrt mog sina bila je tragedija”, rekla je njegova majka Sally koja kaže da je zahvalna jer su poštujući sinovljevu odluku, ona i njezin suprug omogućili život drugima. “Posebno sam zahvalna jer su Will i dr. Rodriguez omogućili Cameronu i njegovoj obitelji da ponovno uhvate svoje snove”, rekla je,

“Biti dijelom ovog iskustva je za mene bilo izvorom velike snage tijekom jako teškog razdoblja. Ne znam bih li preživjela Willovu smrt bez Camerona. Cameron je imao cijeli život pred sobom i sviđa mi se pomisao da mu Will sada pomaže da ima bolji život”, rekla je.

Cameron zahvalio donoru i njegovoj obitelji

Cameron je na konferenciji za novinare u bolnici odao počast Willu i njegovoj obitelji.

“Želim da Sally i njezina obitelj znaju koliko ja i moja obitelj cijenimo njihov da i da ćemo uvijek čuvati uspomenu na Willa”, rekao je.

Dodao je kako je on živi dokaz za brojne napretke u medicini. Dodao je i kako do napredaka dolazi samo zbog posebnih ljudi poput Willa i njegove obitelji.

Progovorio dvije godine nakon pokušaja samoubojstva

Kao što smo već naveli, Cameron se pokušao ubiti 2016. godine pucnjem u glavu. Tada je ostao bez nosa, većine donje čeljusti i svih zubi osim jednog.

“Sada imam nos i usta, mogu se smijati, govoriti i jesti krutu hranu ponovno”, rekao je i dodao kako je zahvalan na transplantaciji koja mu je dala drugu priliku za život.

“Vratio sam se brojnim aktivnostima koje volim, poput boravka u prirodi, sportu i provođenju vremena s obitelji i prijateljima”, rekao je i dodao kako se uskoro planira vratiti na posao, a nada se i da će jednog dana imati svoju obitelj.

(nezavisni.ba)