Grad Tuzla: Gradska uprava ne može izdati odobrenje za rad kockarnice

Grad Tuzla je, zbog uznemirenosti javnosti radi najave otvaranja automat kluba za kockanje u blizini mjesta stradanja mladih na tuzlanskoj Kapiji, izdao saopćenje u kojem navodi da Gradska uprava nije izdala, niti može izdati odobrenje za rad kockarnice ili kluba s automatima za kockanje.

U saopćenju se navodi da je po zakonu, za izdavanje ovakvih odobrenja nadležno Ministarstvo za finansije Federacije BiH.

Pojašnjava se da spomenuto ministarstvo, prema Zakonu o igrama na sreću, može izdati odobrenje pod uslovom da je objekat za kockanje udaljen najmanje stotinu metara od vjerskog objekta ili škole, a uvjerenje o tačnoj udaljenosti ovakvog objekta izdaje općinska, odnosno gradska služba.

– Investitor Adria Games doo Čelić, obratio se Gradskoj službi za geodestske i imovinsko-pravne poslove zahtjevom za izdavanje uvjerenja o udaljenosti. Ova služba je obavijestila investitora 2.11.2018. godine, dakle, petnaest dana prije nego što su počele reakcije u javnosti, da se predmetni objekt nalazi na manjoj udaljenosti od stotinu metara od vjerskog objekta, što znači da uvjerenje koje im je potrebno za ishodovanje dozvole kod federalnog ministarstva, ne mogu dobiti – navedeno je u saopćenju.

Dodaje se da je investitor tada pristupio rekonstrukciji objekta s ciljem pomjeranja ulaza što dalje od vjerskog objekta. Gradska inspekcija je poduzela mjere zabrane rekonstrukcije, te podnijela pekršajnu prijavu.

Dakle, dodaje se u saopćenju, u predmetnom objektu investitor nije mogao, niti može dobiti uvjerenje o dovoljnoj udaljenosti od vjerskog objekta, što je uslov za dobijanje odobrenja od federalnog ministarstva.

– Pošto je ovakva odluka nadležne gradske službe donesena najmanje petnaest dana prije prvih reakcija u javnosti, molimo sve koji javno saopštavaju svoje stavove, da omoguće gradskoj upravi da ih upozna o stvarnom stanju svakog pojedinog predmeta. Bez obzira na to što federalni zakon od kockarnica štiti samo vjerske objekte i škole, pozivamo investitore da više nikada ne pokušavaju otvoriti takav objekat u blizini Kapije, koja predstavlja mjesto posebnog pijeteta – ističu iz Gradske uprave Grada Tuzla.

Dodaju da su o svemu navedenom obavijestili nadležno federalno ministarstvo.

(nezavisni.ba)