Uspješna ljetna sezona u TK, akcenat na razvoju ruralnog turizma

Piše: Mubina Biščić-Delmanović

Iako je pandemija ostavila negativne posljedice na oblast turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva, pokazatelji iz ove godine, govore da bilježimo pozitivan trend turističkog razvoja

 Pandemijski period ostavio je negativne posljedice i pred mnoge grane privrede postavio nove, potpuno drugačije izazove. Posebno se to odrazilo na sektor turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva.  Akcenat je u tom periodu, s razlogom, uzimajući u obzir sve mjere i ograničenja, stavljen na razvoj ruralnog turizma, stvaranja gotovog turističkog proizvoda i iskorištavanje nedovoljno promovisanih potencijala.

-Ono što smo pretpostavljali, u svakom slučaju što smo i preduprijedili određenim radnjama tokom i prošle pandemijske godine, a predviđenim planom i programom rada, i finansijskim planom za 2020. godinu. Možemo slobodno reći da polako ulazimo u jedan uzlet u smislu ukupnih turističkih kretanja na području Tuzle i Tuzlanskog kantona, kazuje Miralem Mešković, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice TK.

Uprkos svemu tome, podaci iz ove godine pokazuju da turizam jača. Procentualno ukazuju na povećanje broja dolazaka za 52,4 %. Povećan je i broj noćenja i to za 29,2 %.  Prosječna dužina zadržavanja, tu smo negdje na onoj 2,5 ili 2,7 dana na području našeg kantona sa onom tendencijom i naporima da produžimo boravak na našem kantonu.

 -U julu ove godine, na našem kantonu, prijavljeno je 4.538 dolazaka i 11.305 noćenja. Ovo vam govorim da napravimo poređenje sa proteklom godinom, gdje nam je u ovom mjesecu, u odnosu na dati mjesec 2020. broj turista veći za 2 puta, a broj prijavljenih noćenja, veći za 80%, kazuje Mešković.

U Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona bilježe trend rasta turističkog prometa. To praktično znači, da su domaći ali i inozemni turisti, prije svih državljani zemalja iz okruženja, kao i bh-a dijaspora, prepoznali destinacije u Tuzlanskom kantonu kao jednu od stanica za odmor i rekreaciju. Samo do jula je prijavljeno 18 hiljada i 75 dolazaka turista i 50 hiljada i četiri noćenja.

 –  Poredeći podatke iz prvih šest mjeseci prošle godine, broj dolazaka je veći za 52,4%, a broj noćenja veći za 29,2%. Dakle, polako se vraćamo na one staze dobrog rada i poslovanja naših smještajnih kapaciteta, dobre posjete i dobrih ostvarenih noćenja, ističe Mešković.

 Period pandemije upravo se pokazao kao šansa za domaće turističke destinacije, a što su u Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona prepoznali i primijenili.

Ono što moram reći je da smo u ovoj godini realizovali zacrtane planove. Slobodno mogu reći da smo  ljetnu turističku sezonu zaokružili sa dobrim rezultatima. Najatraktivnija i svakako najposjećenija destinacija i ovog ljeta su bila Panonska jezera. Ne zaostaje ni planinski turizam. Konjuh, Majevica, Trebava, bile su stjecište, ne samo ljubitelja prirode, poput planinara, lovaca.. nego i turista koji su ostvarili značajan broj posjeta. To najbolje pokazuje popunjenost lovačkih/planinarskih domova, tako da možemo reći da su naše planine posjetili turisti, ne samo sa područja federacije, neko i okruženja i šire. Na ovim područjima ponudili smo i nove turističke proizvode. U eri pandemije, Tuzlanski kanton se pokazao kao izrazito zanimljiva truistička destinacija. Do izražaja su došle atrakcije koje su neopravdano zanemarivane,  kulturno-historijsko nasljeđe, ali i priroda i cjelokupni ambijent brojnih atraktivnih lokacija. Dakle, približavamo se polako onim najboljim godinama ostvarivanja tih turističkih rezultata, navodi Mešković.

 Važno je naglasiti da su svi ti lokaliteti u fazi razvoja, poboljšanja infrastrukture, ali i planiranja propratnih sadržaja s ciljem postizanja potpunog efekta i iskorištenosti tih turističkih potencijala.

Ja se nadam da nam se vrlo brzo na velika vrata vraća sportsko-rekreacioni centar muška voda. Sve je veće interesovanje u vezi zvaničnog otvorenja i, evo, nadamo se da će upotpuniti ovu jesenju sezonu. S druge strane, ono što smo uradili je iniciranje mnoštva takvih stvari. Reći ću vam da smo u toku tekuće godine, raspisali javni poziv upravo za unapređenje i izgradnju tzv turističke infrastrukture. Za to smo na raspolaganju imali 220 hiljada KM, i kroz kvalitetne projektne prijedloge, transparentno smo rasporedili ta sredstva. Ugovori su potpisani i uveliko se radi realizacija tih projekata: od izgradnje i uređenja planinarskih staza, kapaciteta u okviru i oko turističko ugostiteljskih objekata i smještajnih, ali i klasičnih, ističe Mešković.

 Osim ovog Javnog poziva, raspisana su i nova tri.

-Jedan se odnosi na unapređenje ekologije, za koje su planirana sredstva u ukupnom iznosu od 50 hiljada KM, drugi je usmjeren na nerazvijena turistička područja, sa ukupno izdvojenim sredstvima od 20 hiljada KM. Treći je namjenjen medijima, kazuje Mešković.

 Svi projekti imaju za cilj kontinuiran razvoj turizma, ekološke osviještenosti koja je značaj faktor u ovoj oblasti, iskorištavanja mogućnosti koje nude ruralne sredine, formiranje gotovog turističkog proizvoda i naravno promocije kroz dobru saradnju sa medijima.

 Budući da se poljoprivredna proizvodnja u BiH odvija se uglavnom u ruralnim područjima, uz inovativne projekte moguće je napraviti njenu poveznicu s turizmom, ali i ostvariti mnoge ekonomske benefite.

 –Područja poput Tuzlanskog kantona obiluju poljoprivrednom proizvodnjom i turističkim potencijalima, a ukoliko želimo unaprijediti turizam, a samim tim i proizvođača na seoskom gazdinstvu, dovoljno je da njegov proizvod na kućnom pragu turistički upakujemo, nudeći noćenje sa doručkom i ostalim sadržajima, pojašnjava Mešković.

Osim što su, prema podacima Turističke zajednice, pandemiju preživjeli brojni ugostiteljski objekti,  valja primjetiti i  da je u proteklom periodu izgrađen značajan broj hotela pristojne kategorizacije.

– Jačanju turizma kao perspektivne privredne grane u Tuzlanskom kantonu pogoduje i jačanje sektora hotelijerstva i ugostiteljstva, kao i blizina i broj stalnih zračnih linija sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, istakao je na kraju razgovora Mešković.