Gimnazija “Ismet Mujezinović”: Škola po mjeri učenika

Piše: Mubina Biščić-Delmanović

Gimnazija Ismet Mujezinović predstavlja školu koja uživa renome jedne od najpoznatijih sredšnjoškolskih odgojno-obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovni. Smještena je u strogom centru grada, a nastava se izvodi u novom i savremenom školskom objektu koji raspolaže sa savremenim didaktičkim sredstvima i pomagalima. Sastavni dio školske imovine je i prelijepo dvorište sa malim voćnjakom i šadrvanom koji na poseban način uljepšavaju šire područje na kome se škola nalazi.


Školu pohađa oko 300 učenika koji su svrstani u 18 odjeljenja i to u sljedećim usmjerenjima: opšta gimnazija, zdravstvena gimnazija i jezička gimnazija.Pored navedenih usmjerenja, škola u narednom periodu ima u planu raditi na upisu učenika u usmjerenja kao što su gimnazija informacionih tehnologija, sportska gimnazija, matematička gimnazija itd, ističe Jahić.
U školi je zaposleno oko 40 profesora i profesorica.


-Prosvjetni kadar škole odlikuju izrazite nastavničke kompetencije i ljudske vrijednosti. Svi oni nesebično i maksimalno predano rade na izgradnji cjelokupne ličnosti učenika,
kazuje Jahić.


Ostvaren predviđeni plan upisa učenika u prvi razred


Za većinu srednjoškolskih ustanova, kako u državi, tako i kantonima, veliki problem predstavlja upis učenika u prve razrede. Razlog tome je, može se reći stanje društva općenito. Nerijetki se odlučuju na zanimanja koja su tražena na tržištu rada, dok ostala većina odlazi u zemlje koje nude perspektivu mlađim generacijama.
Takav je slučaj i sa JU Gimnazija Ismet Mujezinović. Iako je najveći interes učenika usmjeren prema pojedinim tehničkim školama, ova škola je na prvom i drugom upisnom roku u prvi razred uspjela 100% ostvariti predviđeni plan upisa. Upisano je ukupno pet odjeljenja. Ovakav rezultat ohrabruje i otvara realni prostor za planiranje dodatnih usmjerenja i upisa većeg broja učenika, ističe direktor Jahić.
On dodaje da za narednu školsku godinu, osim trenutnih smjerova, akcenat planiraju staviti i na dodatna usmjerenja, poput gimnazije informacionih tehnologija. S tim u vezi, škola planira organizovati niz kvalitetnih edukativnih programa i aktivnosti.


Unapređenje nastavnog procesa uz stvaranje boljih uslova


Nastava u ovoj školi, izvodi se u novom, u potpunosti opremljenom školskom objektu. Svaki predmet, prema riječima Jahića, ima svoju učionicu koja sadrži sva učila i nastavnu tehnologiju neophodnu za savremeni način realizacije nastavnog procesa. Među njima su svakako: nastavne plakate, nastavne modele, projektore i projekciona platna, veliki TV uređaji.


-Škola također raspolaže sa najsavremenijim TUCHSCREEN SMARTBOARD uređajem (pametna tabla) koji pruža nesagledive mogućnosti unapređenja kvaliteta nastavnog procesa. Nastava tjelesne kulture izvodi se u savremenoj i u potpunosti opremljenoj fiskulturnoj sali u kojoj su profesori u mogućnosti na najkvalitetnijhi način realizovati sve planirane nastavne sadržaje, kazuje Jahić.
U planu je i razvoj projekata za uvođenje elektronskog dnevnika, kao i mobilno informisanje roditelja o prisustvu učenika na časovima.
-Škola je u prethodnom periodu primila donaciju računara koji će u narednom periodu biti instalirani u školsku čitaonicu i koristi će se kao elektronska pomagala učenicima za kvalitetniju realizaciju nastavnih i vannastavnih sadržaja, dodaje Jahić.


Uređenje školskog objekta

Vremenski uslovi, korištenje i dotrajalost su faktori koji značajno utiču na stanje objekta škole. Budući da dosadašnji uslovi rada nisu u potpunosti pružali prostor nastavnicima tjelesnog odgoja za samostalno i neometano pripremanje nastave, održavanje konsultacija, te obavljanje administrativnih poslova razrednika, u septembru se pristupilo izgradnji nastavničkog kabineta za profesore tjelesnog odgoja.


-Još jedan značajan projekat u ovom mjesecu je i obnova dijela krova iznad ulaza u školu koji je dotrajao. Na taj način ćemo unutrašnji prostor adekvatno zaštiti od nepogodnih vremenskih uslova i vlage, istakao je direktor.


Kao i većina objekata u gradu i objekat JU Gimnazije Ismet Mujezinović ima problema sa očuvanjem fasadnih površina na školi. Škola planira se obnoviti fasadu na svim dijelovima na kojima je oštećena i uništena, te na taj način pokušati očuvati vizuelni identitet škole. Uporedo sa navedenim radovima, u planu je i postavljanje nove moderne ploče sa natpisom škole iznad ulaznih vrata.


Unapređenje saradnje sa drugim školama


Saradnja sa drugim školama i institucijama je oblast rada kojoj će u narednom periodu ova školska ustanova pridavati poseban značaj. Škola već posjeduje specifičnu saradnju sa školama iz umjetničke i sportske oblasti (gluma, ples, odbojka, košarka), te učenicima nudi posebne pogodnosti za razvoj svojih interesovanja u ovim oblastima.

U narednom periodu u planu je potpisivanje nekoliko sporazuma o saradnji sa drugim školama na području Tuzlanskog kantona, sa kojima bi se učenicima škole kroz vannastavni i vanškolski rad omogućio kvalitetniji rad i razvoj ličnosti na polju humanizma, učenja stranih jezika, razvijanja informatičkih vještina i slično, istakao je Jahić.
U školi ističu da je konačni cilj stvoriti takvo okruženje za učenje koje će svojim učenicima ponuditi najbolje uslove za rast i razvoj ličnosti.


Donacija stručne literature, proširenje lektirnog fonda i nabavka dezideratnih naslova


Nedavno je škola dobila značajnu donaciju od bivšeg učenika u vidu lektirnih naslova, kao i stručne literature za nastavno osoblje, čime je značajno obagaćen dosadašnji fond.
-Krajem juna tekuće godine dobili smo pismo od bivšeg učenika Suada Ferhatbegovića, koji trenutno živi i radi u Austriji, u kojem se iskazuje namjera za doniranjem određenog broja bibliotečkih naslova i stručne literature. Tokom jula navedena donacija je i realizovana, tako da je škola u većoj mjeri popunila listu deziderata, osavremenila lektirni fond i fond stručne literature za nastavnike. Gospodinu Suadu Ferhatbegoviću se srdačno zahvaljujemo na dobročinstvu, društveno odgovornom i humanom radu, kazuje Jahić.


Maturanti uspješno položili eksternu maturu


Na kraju nastavne 2020./21. godine učenici četvrtog razreda polagali su eksternu maturu, na kojoj je ukupno 101 učenik/ca sa uspjehom završio srednju školu, što predstavlja stopostotnu prolaznost. Nakon okončanih maturskih ispita, u školi je pripremljena i skromna svečanost uručenja diploma, naravno, u skladu sa preporukama Kriznog štaba.
-Na toj svečanosti promovisana je i učenica generacije za školsku 2020./21. godinu. Ovu posebnu titulu ponijela je Amina Jahić. Amina je učenica 4d, odjeljenja opće gimnazije i tokom školovanja u našoj školi je pokazala zalaganje, svestranost i marljivost. Učestvovala je u radu mnogobrojnih sekcija te školu ponosno predstavljala na općinskim i kantonalnim takmičenjima i bila sudionik velikog broja projekata koje je naša škola realizirala. Čestitamo Amini i želimo joj uspjeh u daljnjem školovanju, ističe Jahić.


Na kraju razgovora, v.d Mirza Jahić, ističe da je gimnazija Ismet Mujezinović savremena odgojno obrazovna ustanova, koja ima jedan prioritet: učenicima pružiti kvalitetnu nastavu, i što bolje pripremiti za nastavak školovanja.
-Uslovi rada, vrhunski nastavnici, pedagozi i ostali zaposlenici, te izuzetno kvalitetan nastavni i vannastavni rad predstavljaju odlične preuslove za nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama. Zato pozivamo sve učenike koji završavaju osnovnu školu da se prilikom odabira srednje škole informišu o JU Gimnazija Ismet Mujezinović, posjete njene prostorije, učestvuju u zajedničkim aktivnostima koje će škola tokom cijele školske 2021./22. godine organizirati sa učenicima IV razreda osnovnih škola. Na taj način će se detaljnije upoznati sa samom školom i tokom donošenja odluke o izboru srednjoškolske ustanove za nastavak obrazovanja donijeti ispravnu odluku. Na tom putu svim učenicima želimo dobrodošlicu u JU Gimnazija Ismet Mujezinović, kazuje Jahić.