Usisivači roboti pogodni za špijunažu, pokazalo istraživanje

Usisivači roboti veoma su pogodni za hakovanje i putem njih moguće je snimiti sva dešavanja u nekoj kući ili prisluškivati ukućane, a moguće su i druge vrste špijunaže, pokazuje istraživanje.

Kada su se ovi roboti pojavili na tržištu bili su revolucionarni, ali na početku primjene oni nisu bili ni previše pametni ni efikasni.

Danas se većina ovih modela spaja na internet i upravljanje njima je moguće pomoću aplikacije sa pametnog telefona.

Novi usisivači roboti skeniraju prostorije i tačno znaju šta, gdje i kad trebaju da počiste.

Sva ta dodatna tehnologija čini ih i ranjivim na kibernetičke napade.

Naučnici sa Univeziteta Merilend prikupili su podatke iz laserskog navigacionog sistema usisavača robota, koji ih orijentiše u prostoriji i sprečava da udaraju u stvari.

Grupa naučnika je analizirala podatke pomoću nekoliko različitih tehnika i uspjela je da dođe do snimka razgovora ukućana i televizijskog programa koji su gledali u prostoriji u kojoj je usisavač radio.

U svom istraživanju naučnici su pokazali da bilo koji uređaj koji koristi “lidar” (tehnologija za navigaciju koja pomoću lasera mjeri udaljenost oko uređaja i tako stvara preciznu tri de mapu svog okruženja) može biti hakovan i korišten za prikupljanje audio-zapisa, čak i ako nema mikrofon u sebi.

To znači da usisivač-robot može da prisluškuje ukućane, a da to ne znaju.

Većina tih robota ima mape po kojima se kreće, što ih čini ranjivim na kibernetičke napade, a time i ugrožava bezbjednost samog doma ili poslovnog prostora u kojem se koristi, prenosi “Sajens tajms”.

Zbog činjenice da su ljudi prisiljeni da rade od kuće, roboti usisavači mogu postati i sredstvo za industrijsku špijunažu, ali i krađu povjerljivih bankovnih podataka, poput broja računa ili kartice.